Zwakste groei in China in ruim 40 jaar?


Dat er bijzondere tijden zijn aangebroken, zal u als particuliere belegger niet zijn ontgaan. Inmiddels lijkt in China de productie weer op gang te komen in het gehele land. Toch verwachten analisten dat de economische groei in het land in 2020 een behoorlijke tik zal krijgen. Experts verwachten een vergelijkbaar cijfer als in 1976. Dat was het jaar dat Mao stierf en het openbare leven in China gedurende een langere periode stil lag. Uit recente cijfers blijkt dat de economie van China ook in het eerste kwartaal van 2020 zwaar is geraakt.

Een daling in het eerste kwartaal

Inmiddels is het eerste kwartaal van het jaar bijna verstreken en gissen de experts naar het cijfer van de Chinese economie in deze bijzondere periode. De algemene verwachting is dat de daling van de economie rond de 6 % zal liggen in de eerste 3 maanden van het jaar. Dat is voor China beslist ongewoon maar op zich geen schokkend cijfer. Afhankelijk van de komende maanden kan de economie zich naar verwachting weer herstellen. Meer dan een stijging van 3% wordt echter niet verwacht. Analisten denken dat de export naar andere delen van de wereld en met name de VS en Europa zal stokken door de problemen in die gebieden. Voor China is de lage olieprijs beslist een groot voordeel als belangrijkste importeur ter wereld van olie uit het Midden-Oosten en Rusland.

Effecten handelsoorlog verminderen

President Trump heeft aangekondigd dat een aantal van de heffingen op Chinese producten wellicht omlaag kan vanwege de huidige crisis. Dat zou voor China een kans betekenen om juist sectoren die hard waren getroffen door de restricties weer op te vijzelen. Hierbij is het ongekende steunpakket dat in de VS op stapel lijkt te staan ook een groot voordeel. Juist de armere gezinnen in de VS zouden met een eenmalige gift van $ 3.000 ook meer gaan consumeren en daarbij liggen goedkope Chinese alternatieven voor Amerikaanse producten voor de hand.

Europa lijkt voor de Chinezen een moeilijker markt te worden. Ook hier overweegt men in diverse landen forse financiële ondersteuning, maar dan eerder gericht op de bedrijven en op het in stand houden van de koopkracht in plaats van deze extra te ondersteunen, Voor particuliere beleggers zijn het moeilijke tijden. Is de bodem op de beurzen inmiddels in zicht of volgt er nog een nieuwe golf van dalingen? Bij de betrouwbare online brokers op deze site kunt u inspelen op beide mogelijkheden.


Populair bij online brokers