Wat als Rusland failliet gaat?


Het zijn vreemde tijden en niet alleen voor beleggers. Volgens een aantal financieel experts zou Rusland binnenkort een wanbetaler kunnen worden. Maar wat betekent dat concreet voor beleggers en consumenten?

Hoe groot is de staatsschuld van Rusland?

Rusland heeft net als vrijwel ieder ander land ter wereld een staatsschuld. Die bedraagt ongeveer € 61 miljard en een flink deel ervan is in buitenlandse valuta zoals dollars en euro’s. De staatsschuld is in principe niet erg groot en is omgerekend zo’n 4% van het BNP. Ook beschikt Rusland over meer dan voldoende buitenlandse valuta om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Maar sinds de invasie in Oekraïne is de situatie beduidend veranderd. De tegoeden in buitenlandse valuta staan met name in landen die deze hebben geblokkeerd vanwege het conflict in Oekraïne.

Aflossing aan buitenlandse financiers

Rusland moest vorige week iets meer dan € 100 miljoen aflossen aan buitenlandse financiers. Volgens de Russische Centrale Bank is dit ook gebeurd, maar daar is nog geen bevestiging van. Het bedrag is relatief klein, maar wel essentieel voor de kredietstatus van het land. Aflossen is alleen mogelijk in de valuta van de lening en derhalve niet in roebels. Het is ook maar de vraag in hoeverre een financier roebels zou accepteren. De munt is de afgelopen weken ongeveer 30% in waarde gedaald en het is onvoorspelbaar wat de koers de komende periode kan doen. Indien de aflossing niet conform de voorwaarden is voldaan, heeft Rusland nog 30 dagen om het alsnog te doen, anders is er sprake van wanbetaling en mogelijk daaropvolgend een faillissement.

Wat betekent een faillissement van Rusland voor de financiële wereld?

Rusland heeft al aangekondigd dat een status als wanbetaler niet zal worden geaccepteerd, omdat het land de schuld legt bij de westerse partijen die sancties hebben opgelegd. Door de relatief lage schulden zouden buitenlandse financiers een aantal miljarden moeten afboeken, maar de omvang van het probleem is beduidend kleiner van omvang dan de Griekse staatsschuld een aantal jaren geleden. Het is ook onduidelijk in hoeverre Rusland leencapaciteit zou kwijtraken. De wereld is immers groter dan het westen, maar financiers houden niet van onzekerheid.

Rusland als wanbetaler

Rusland heeft in deze eeuw weer een reputatie opgebouwd als een betrouwbare partner als het op leningen aankomt. Echter heeft het land ook in 1998 (de Aziatische kredietcrisis) in staat van wanbetaling verkeert. Dat was echter de tijd van Jeltsin en toen was er de hoop op democratische ontwikkelingen in Rusland. De situatie zal in 2022 beslist anders zijn, ook als het (dure) conflict in Oekraïne snel zou worden beëindigd. De wereld is veranderd en het lijkt onafwendbaar dat er meerdere machtsblokken zullen ontstaan. Daarbij is ook van belang in hoeverre Poetin het aandurft om buitenlandse bezittingen in het land te nationaliseren. Daardoor zou Rusland, net als in 1917, weer een economische paria kunnen worden met maar weinig vrienden op de wereld.

Beleggen in Rusland

Beleggen in Rusland lijkt even niet aan de orde nu niet duidelijk is wanneer de Russische beurs weer wordt geopend. Economisch gezien is Rusland niet erg belangrijk op het wereldtoneel, militair gezien en met name als kernmacht ligt dat anders. Het zijn onzekere tijden voor de beurs en dat is iets waar iedere particuliere belegger nu ook te maken zal krijgen. Heeft u voldoende zekerheid ingebouwd in uw aandelenportefeuille? Ook dat is mogelijk via de betrouwbare, online brokers op deze site,


Populair bij online brokers