Demo Account


Beleggen Demo-account

Demo Accounts BeleggenDemo Account bij Online Brokers

De beleggingswereld heeft op veel mensen een grote aantrekkingskracht. Met een beetje slim handelen valt er immers heel wat geld te verdienen. Maar wat als u nog geen enkele ervaring heeft? Het risico is dan wel erg groot als u direct met uw eigen kapitaal gaat handelen. Een demo account (oftewel een oefenaccount) biedt uitkomst.

De complexe wereld van het beleggen

Beleggen kan behoorlijk complex zijn. Zo krijgt u onder andere te maken met verschillende beleggingsproducten en met koersschommelingen. En dan is er ook nog het economische nieuws dat u goed in de gaten moet houden. Want wat doet een economische crisis bijvoorbeeld met de koers van het goud of zilver? demo-account-beleggenOf hoe wordt de waarde van de aandelen beïnvloed door een fusie? Goede beleggers kennen de markt en weten exact hoe de koersen reageren. Door hier handig op in te spelen, maken ze winst. Als beginnend belegger heeft u deze kennis nog niet. U kunt dus het beste starten met een oefenaccount. Hiermee krijgt u een goed beeld van hoe de beleggingswereld in elkaar steekt.

De voordelen van beleggen met een demo account

Demo accounts werken met fictief geld in plaats van echt geld. Dat betekent dat u geen enkel risico loopt, zelfs niet als de markt helemaal instort. Maar aangezien u met nepgeld handelt, bestaat de winst ook alleen in de virtuele wereld. Een demo account is dus echt bedoeld om de fijne kneepjes van het beleggen te leren. Als u winst wilt gaan maken (of verlies durft te lijden), moet u overstappen naar een gewoon handelsaccount. Tijdens het oefenen kunt u trouwens meteen verschillende beleggingsstrategieën uittesten. U merkt dan vanzelf welke tactiek voor u het meest winstgevend is.

Er zit nóg een groot voordeel aan een oefenaccount. Het geeft u namelijk de kans om vrijblijvend bij meerdere brokers te handelen. Op deze manier komt u er vanzelf achter welk platform het beste bij u past. Laten we de voordelen van een demo account even duidelijk op een rijtje zetten:

  • U kunt zelf ervaren of beleggen iets voor u is
  • U kunt gratis oefenen met beleggen
  • U zijn geen financiële risico’s
  • U heeft de vrijheid om meerdere brokers uit te proberen
  • Het demo account heeft dezelfde functies als een echt handelsaccount

Gratis oefenen bij een online broker

De meeste online brokers bieden wel de mogelijkheid om een oefenaccount te openen. U kunt bijvoorbeeld terecht bij Plus500, Optie24, eToro of Anyoption.

Zo’n demo account is altijd gratis. En nee, er komen ook geen verborgen kosten bij kijken. Toch werken online brokers niet geheel belangeloos met deze oefenaccounts. Ze hopen dat het platform zo goed bevalt dat u na een tijdje voor een echt handelsaccount kiest. Al bent u uiteraard nergens toe verplicht.

Het openen van een oefenaccount

Als beginnend handelaar kunt u heel gemakkelijk een demo account openen. U hoeft alleen maar uw naam, e-mailadres en een wachtwoord in te vullen, en u bent klaar om de eerste aandelen, opties of cfd’s te kopen.

Een oefenaccount doet overigens niets onder voor een gewoon handelsaccount. Het enige verschil is dat u nu met nepgeld handelt en niet met uw eigen kapitaal. Zodra u een account opent, krijgt u direct een fictief bedrag aan uw saldo toegevoegd. In de meeste gevallen ligt dit rond de €20.000,-. U heeft dus een behoorlijk groot bedrag om mee te oefenen. Bij een demo account handelt u altijd onder dezelfde omstandigheden als bij een gewoon account. U kunt kiezen uit dezelfde beleggingsproducten, de koersen zijn actueel en als de waarde van een aandeel plotseling sterk daalt dan bent u het geïnvesteerde nepgeld kwijt. U ziet dus precies wat er was gebeurd als u uw eigen kapitaal echt had ingezet.

Het fictief handelen kan beginnen

Heeft u een oefenaccount aangemaakt bij Plus500, iForex of een andere online broker? Dan kunt u meteen gaan handelen. U begint met het uitzoeken van een goed beleggingsproduct. Voor beginners is het vaak lastig om een keuze te maken. Het aanbod is dan ook erg groot. Maar eigenlijk maakt het niet uit of u nu in goud, olie, aandelen, indices of buitenlandse valuta gaat beleggen. Het is veel belangrijker dat u affiniteit heeft met het product. U moet de koersen en het economische nieuws rondom het goud of de olie immers actief gaan volgen. Als u eenmaal een goed beleggingsproduct heeft gevonden dan moet u oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Alleen zo leert u alle ins en outs van het beleggen.

En hoe gaat u nu verder?

Een demo account geeft u de kans om het handelen goed onder de knie te krijgen. Maar uiteindelijk is het natuurlijk uw doel om met echt geld te gaan beleggen. Dus als u na een paar maanden genoeg zelfvertrouwen heeft dan kunt u uw oefenaccount gaan omzetten in een gewoon handelsaccount. Het is verstandig om meteen geld in uw account te storten. Dit kan onder andere via iDEAL, creditcard of PayPal. Bij veel online brokers profiteert u ook nog eens van een mooie welkomstbonus. Soms is dit een bepaald percentage van uw inleg, en soms krijgt u €25,- of €50,- extra om mee te handelen. Houd er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden aan deze bonussen kunnen zitten. Lees alles dus eerst goed na voordat u de bonus claimt.

Zoals gezegd werken echte handelsaccounts exact hetzelfde als oefenaccounts. U kiest een beleggingsproduct, houdt de actuele koersen in de gaten en vervolgens wacht u op een gunstig moment om te kopen of juist te verkopen. Maar psychologisch gezien verschillen handelsaccounts wel degelijk van demo accounts. Want opeens staat u eigen kapitaal op het spel en dat gegeven kan van invloed zijn op uw beslissingen. Het is daarom essentieel dat u tijdens de oefenperiode een goede strategie ontwikkelt. Neem altijd ruim de tijd om deze strategie uit te testen. Dit is namelijk de enige manier om erachter te komen of het écht werkt. Heeft u eenmaal een tradingsysteem ontwikkeld waarmee u hoge winsten behaalt? Zet dit dan door als u met uw eigen geld gaat beleggen. Dit geeft de meeste kans op succes.


Populair bij online brokers