Strategieën voor Online Beleggen


Strategieën

beleggen-strategie-topStrategieën voor Online Beleggen

Online beleggen is in feite niets anders dan het kopen en verkopen van financiële producten. U koopt op het moment dat de koersen relatief laag zijn, en vervolgens is het afwachten tot de prijzen weer gaan stijgen. Uiteindelijk kunt u het beleggingsproduct dan met winst verkopen. Als u het zo leest, klinkt het allemaal erg simpel. Maar schijn bedriegt. Want als u zomaar in wat losse producten gaat investeren dan wordt het chaos. Een goede belegger laat zich daarom altijd leiden door een vooraf bepaalde strategie. Zo’n beleggingsstrategie geeft u namelijk de houvast die u nodig heeft.

Een beleggingsstrategie houdt u op het juiste pad

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat beleggers succesvoller zijn als ze consequent een bepaalde strategie volgen. En daar is eigenlijk een hele eenvoudige verklaring voor. Een vaste strategie beschermt u immers tegen de psychologische aspecten die bij het beleggen komen kijken.

Stel dat Apple aankondigt dat er binnenkort een zeer vernieuwend product wordt gelanceerd. Als dit aanslaat dan kunnen beleggers hun aandelen met behoorlijke winst verkopen. Het is daarom erg verleidelijk om meteen een groot deel van uw beleggingskapitaal in Apple te investeren. Toch is het niet verstandig om u door emotie of hebzucht te laten leiden. Want wat als dat nieuwe product minder succesvol blijkt te zijn dan voorspeld? Een goede strategie voorkomt dat u beslissingen neemt die u in de problemen kunnen brengen.

Maak het niet te ingewikkeld

Bij een beleggingsstrategie denkt u misschien aan allerlei complexe tactieken die professionele handelaren toepassen. Toch moet u het niet moeilijker maken dan nodig is. Het gaat er meer om dat u met uzelf een aantal afspraken maakt die de basis vormen voor uw beleggingen. Hieronder zullen we een aantal van de meest gebruikte strategieën bespreken.

Strategie 1: Spreid uw kansen

De beleggingsmarkt is voortdurend in beweging. Het ene moment doet u er goed aan om aandelen Lufthansa of Philips te kopen, en het andere moment is het juist verstandig om geld te investeren in goud of olie. Het verloopt van de koersen is vaak lastig te voorspellen. U doet er daarom goed aan om uw kansen zoveel mogelijk te spreiden.

Ervaren handelaren spreiden hun kapitaal vaak over twintig of meer verschillende aandelen en CFD’s. Ze investeren onder andere geld in goud, aandelen Air France-KLM én in de Dow Jones. Die variatie is erg belangrijk. Hierdoor zijn ze namelijk minder kwetsbaar als één van de beleggingsproduct verlies oplevert. Voor een beginnende belegger zijn twintig aandelen en CFD’s misschien wat aan de hoge kant. Minder kan ook, als u er maar op let dat u een brede portefeuille creëert.

Strategie 2: Zet een vast percentage van uw budget in

Veel handelaren hebben een apart potje voor hun beleggingen. Dit is erg verstandig., want het zorgt ervoor dat ze nooit meer geld uitgeven dan ze echt kunnen missen. Dit kapitaal zet u natuurlijk niet in één keer in. Het is een bekende strategie om bij elke belegging slechts een klein percentage van het budget in te zetten.

Hoe hoog dit percentage moet zijn, hangt af van uw budget en persoonlijke situatie. Voor de één is een maximum van 10% reëel, terwijl de ander zich juist prettiger voelt bij een maximum van 2% of 5%. Het percentage is niet eens het belangrijkste. Het gaat er meer om dat u zich aan de gemaakte afspraak houdt. Zo neemt u nooit onverantwoord veel risico.

Strategie 3: Bepaal bij welke koers u actie gaat ondernemen

Koersen zijn natuurlijk een essentieel onderdeel bij het online beleggen. Maar bij welke koers moet u actie gaan ondernemen? Het is handig om hier vooraf een rationele beslissing over te nemen. Doet u dit niet dan gaat u puur handelen op gevoel. En dat is meestal niet de beste manier.

Strategie 4: Combineer kortetermijnbeleggingen met langetermijnbeleggingen

Bij online beleggen gaat het vaak om de korte termijn. U koopt nu een aantal aandelen of CFD’s en over een paar minuten of paar uur verkoopt u ze weer. Het draait er allemaal om dat u zo snel mogelijk winst behaalt. Maar de koersen zijn erg veranderlijk waardoor het risico relatief hoog is. Dit hoge risico wordt wel gecompenseerd met een aantrekkelijk rendement.

Langetermijnbeleggen is heel anders dan kortetermijnbeleggen. Omdat u het beleggingsproduct meestal pas na een aantal jaar verkoopt, bent u minder afhankelijk van tussentijdse koersschommelingen. Het risico is dus lager dan bij kortetermijnbeleggingen, maar het rendement is dat ook. Het is daarom een slimme strategie om een combinatie te maken van kortetermijn- én langetermijnbeleggingen. Op deze manier houdt u het risico en het rendement goed in balans.

Een handige beleggingsstrategie bij binaire opties

Binaire opties werken net iets anders dan gewone aandelen of CFD’s. Bij de standaard high/low opties hoeft u alleen maar te bepalen of de koers binnen de looptijd gaat stijgen of juist gaat dalen. Het beleggen in binaire opties is redelijk eenvoudig. Toch heeft u net zo goed een vaste strategie nodig.

De eerste twee beleggingsstrategieën die we hierboven beschreven, zijn ook van toepassing op binaire opties. Maar we hebben nog een extra tip voor u. Bij binaire opties is het namelijk slim om gewoon de huidige trend te volgen. Dat komt omdat de kans groter is dat deze stijgende of dalende trend wordt doorgezet dan dat er een plotselinge omslag komt. Wie stug vasthoudt aan deze strategie, heeft uiteindelijk de meeste kans op een positieve eindbalans. “Plus500 biedt geen binaire opties”.

Probeer uw beleggingsstrategie eerst uit met een demo account

U heeft de beleggingsstrategie bepaald. Maar werkt het ook echt? Daar komt u uiteraard pas achter op het moment dat u de strategie in de praktijk brengt. Gelukkig kunt u bij de meeste online brokers gewoon een demo account aanmaken. Zo’n oefenaccount geeft u de kans om uw beleggingsstrategie eerst uitgebreid uit te testen. Levert het winst op of zijn er toch nog elementen die bijgeschaafd moeten worden? Zodra alles naar tevredenheid loopt, schakelt u natuurlijk over naar een echt handelsaccount. Want u bent helemaal klaar voor het serieuze werk. Succes!


Populair bij online brokers