Zal Adyen zorgen voor meer beursgangen in Amsterdam?


De beursgang van Adyen was een groot succes. Tot ver over de grenzen was er belangstelling van door dit bijzondere fintech-bedrijf. Tenslotte heeft Adyen op dit moment nog geen duizend werknemers en is het een nieuw fenomeen. De waarde van het bedrijf kan op basis van de huidige beurskoers toch al worden geschat op circa € 12 miljard. Dat is vergelijkbaar met financiële fondsen in de AEX, zoals Aegon (€ 11 miljard) of NN (€ 12 miljard). Maar voorlopig is een plaats in de hoofdindex van Amsterdam nog niet mogelijk vanwege de lage flee float. Er is maar iets meer dan 13% van de aandelen van het bedrijf vrij verhandelbaar op de beurs. De investeerders van het eerste uur, waaronder Prinses Mabel van Oranje, zijn dus erg voorzichtig geweest als het ging om het verkopen van hun belang.

Verder was de keuze om alleen institutionele beleggers de kans te geven in te schrijven op de beursgang niet erg gelukkig. Het grootste deel van de koerswinst van het eerste moment kwam op die manier terecht bij een klein aantal beleggers met veel financiële macht. Voor de particuliere belegger was er weinig te halen.

Het aantal beursgangen neemt weer toe

Na de kredietcrisis bleef het lang stil op de Amsterdamse beurs wat beursgangen betreft. In 2010 was er geen enkele beursgang. Pas vanaf 2014 nam het aantal weer wat toe. In de periode 2014 tot en met 2017 waren er een aantal nieuwkomers die inmiddels al vaker de revue passeren in het financiële nieuws. De belangrijkste hiervan zijn Grandvision, Kiadis Pharma, Flow Traders, Basic-Fit en Takeaway.

In 2018 werd Ayden voorafgegaan door Alfen, B&G Group en NIBC. In het jaar 2018 is er tot dusverre dan ook een relatief groot aantal beursgangen.

De behoefte aan durfkapitaal neemt weer toe

Tot op dit moment ligt het aantal bedrijven dat voor de beurs kiest om kapitaal te halen nog lang niet op het niveau van voor de kredietcrisis. Behalve het feit dat er onzekerheid was over het beursklimaat, werd dit natuurlijk ook veroorzaakt door het beleid van de ECB. Door het constant geld blijven pompen in het systeem, was er maar weinig vraag over voor durfkapitaal, omdat geld lenen erg goedkoop was geworden. Nu de afbouw van het opkoopprogramma van de ECB in zicht lijkt te komen, zullen wellicht partijen ook weer op zoek moeten naar durfkapitaal. Prinses Mabel (of wijlen prins Friso) nam het risico om in Adyen te stappen als directe investeerder.  Dat is natuurlijk niet voor iedere particuliere belegger weggelegd. Daarom zijn beursgangen vaak ook zo interessant voor beleggers die een neus hebben voor de succesnummers in de toekomst.

Misschien is Adyen het begin van een aantal bedrijven die de stap durven te wagen en ook de particuliere belegger een kans geven. Ook voor IPO’s kunt u terecht op de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers