Wrange maatregelen bij Signify


Een week voor de bekendmaking van de jaarcijfers heeft Signify (de voormalige lichtdivisie van Philips) een aantal onplezierige maatregelen moeten afkondigen. Er gaan 700 banen bij het bedrijf verloren en een productiefaciliteit in Mississippi wordt gesloten. In Nederland verdwijnen naar verwachting ongeveer 250 banen (10%), vooral kantoorfuncties worden daarbij geschrapt.

Voor veel medewerkers en ook experts komt de ontslagronde als een onaangename verrassing. Vorig jaar vroeg het bedrijf van de personeelsleden een offer: een salariskorting van 20%, waarvoor ook 20% minder hoefde te worden gewerkt. Na korte tijd werd de maatregel weer teruggedraaid. Het ging beter met het beursbedrijf dan verwacht. Dat lijkt nu een vergissing te zijn geweest.

Druk op de omzet

De pijn van de coronacrisis zit bij Signify uitsluitend in het zakelijke segment. De tijdelijke versoepeling van de lockdown in de zomer werd snel weer teniet gedaan. Dat betekende voor Signify dat de vraag naar lampen voor kantoorgebouwen drastisch afnam. De situatie in de horeca en andere locaties waar klanten niet meer welkom zijn, is nog extremer, de vraag is daar bijna volledig opgedroogd.

Signify verwacht dat pas in 2023 de omzet in deze sectoren weer op het niveau van 2019 zal geraken. Het beursbedrijf is hiermee een voorbeeld dat duidelijk maakt dat de crisis ook indirect bedrijven raakt, buiten de bekende sectoren. De verwachting is dat meerdere bedrijven door de problemen in de reiswereld en de horeca klappen hebben opgelopen.

Maakt Signify tijdelijk pas op de plaats?

Na aanleiding van de bekendmaking moest het aandeel Signify op de Amsterdamse beurs 3,5% inleveren. In afwachting van de komende jaarcijfers zullen de beleggers ongetwijfeld hun vingers dicht bij de knop houden. Tot dusverre was Signify een beursbedrijf zoals beleggers (groot en klein) die graag zien. Na de beursgang ontwikkelde de onderneming zich gestaag. De omzet en de winst namen ieder jaar toe on dat gold ook voor het dividend. Waar veel bedrijven het dividend schrapten of verlaagden, besloot Signify het gewoon uit te keren. Dat, en het terugdraaien van de arbeidstijdverkorting, bevestigden het beeld van een bedrijf dat weinig getroffen leek te worden door de huidige crisis. Die gedachte blijkt onterecht te zijn geweest.

De vraag is nu in hoeverre de omzet weer op peil kan worden gebracht en de ontwikkeling van Signify verder gaat. De komende week zal daar al enige duidelijkheid brengen. Beleggen in Signify of een ander bedrijf in de sector? Kies dan voor de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers