Wordt Turkije het China van Europa?


Volgend jaar zijn er verkiezingen in Turkije en om een kans op herverkiezing te maken moet president Erdogan de komende periode economische successen boeken. Volgens het Turkse bureau voor de statistiek is het leven in Turkije het afgelopen jaar 54% duurder geworden.

Een dergelijke inflatie is niet meer voorgekomen in de afgelopen 20 jaar en het zijn juist de economische successen die Erdogan de huidige machtspositie hebben opgeleverd. Daarbij moet zelfs nog worden toegevoegd dat de cijfers van het Turkse CBS niet onomstreden zijn. De vorige voorzitter werd ontslagen omdat president Erdogan vermoedde dat de cijfers te negatief werden gepresenteerd. De oppositie denkt echter dat de werkelijkheid nog erger is dan wordt voorgesteld en dat de president daar de hand in heeft.

Het levensonderhoud wordt steeds kostbaarder

Ongeacht het echte cijfer is in ieder geval duidelijk dat de gewone Turk heel duidelijk merkt dat de boodschappen steeds duurder worden. Turkije moet veel zaken zoals olie importeren. Met een munt die steeds minder waard wordt en fors stijgende olieprijzen zal de inflatie nog wel even doorzetten. Om te voorkomen dat Turkse spaarder hun tegoeden in buitenlandse valuta of crypto’s gaan omzetten, waardoor de lira nog meer onder druk zou komen te staan, heeft de president compensatie beloofd voor de waardedaling van de Turkse munt.

Het is overigens onduidelijk hoe die compensatie eruit zal gaan zien. Een renteverhoging mag uitgesloten worden geacht, omdat president Erdogan dat middel niet wil gebruiken omdat hij dat als schadelijk ziet voor de Turkse  economie. Buitenlandse financiers denken juist dat de president hierdoor de waardedaling van de Lira nog verder doet versnellen. Investeren in een munt met een flinke kans op waardedaling zonder compensatie door een hoge rente is immers zeer risicovol.

President Erdogan belooft beterschap in de zomer

Turkije is een van de landen die het zwaarst getroffen is door het verminderde toerisme. Wellicht dat de president erop rekent dat in 2022 die situatie verbetert. Daarbij heeft President Erdogan ook besloten dat hij gebruik wil maken van de lage koers van de Lira door van Turkije een productiecentrum te maken dat volop kan exporteren vanwege de lage Lira. In hoeverre dat realistisch is, zal binnenkort moeten blijken. Het is echter mede een reden voor de president om renteverhogingen te verbieden. Voorlopig blijft het riskant om te beleggen in Turkije ongeacht of het in aandelen of de munt is. Gaat u toch voor een avontuur, dan is dat mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers