Wil China een valutaoorlog?


De handelsoorlog tussen China en de VS is in volle gang. Deskundigen schrokken vorige week van een daling van de Chinese renminbi. Iets dergelijks is uiteraard nog steeds niet mogelijk zonder dat de Chinese centrale bank dit wil. Dus is er en vrees dat de Chinese overheid de Amerikanen dwars wil zitten door de koers van de renminbi kunstmatig omlaag te brengen. Dat zou een wedloop kunnen uitlokken die ook tot en valutaoorlog aanleiding kan geven.

Heeft China baat bij een lage koers van de valuta?

Ook voor China zijn er duidelijke risico’s verbonden aan een omlaag brengen van de nationale valuta. De andere Aziatische valuta zullen dan immers niet kunnen achterblijven. De export is in een deel van de opkomende landen in het Verre Oosten nog belangrijker dan in China. Het is juist het beleid geweest van de Chinese centrale bank om de renminbi tot een stabiele munt te maken. Nu beginnen met een valutaoorlog zou het beeld van vele jaren weer tenietdoen. Ook hebben de leiders van de G20 elkaar in maart nog beloofd om de valuta niet te misbruiken als een handelsinstrument. Voor China komt daar nog bij dat het land de wens heeft geuit om de economie minder afhankelijk te maken van de export. Een devaluatie van de renminbi kan binnenlands tot problemen leiden en ook kapitaalvlucht is daardoor weer logischer. Het zou daardoor weer moeilijker worden om de munt op den duur vrij te laten zweven en deze ook aantrekkelijker te maken als de ‘veilige haven’ optie die de dollar nog steeds lijkt te bieden in roerige tijden. Als de handelsoorlog doorzet, is het in het belang van China dat het land de mogelijkheid heeft om tot monetaire versoepeling te komen. Dit in verband met een mogelijk afkoelende economie. Ook om die reden is het niet de tijd voor China om een valutaoorlog te beginnen.

Een valutaoorlog is slecht voor de beurs

Een handelsoorlog raakt in het algemeen maar een paar bedrijven, zoals momenteel vooral de staalbedrijven de klappen lijken te krijgen. Een valutaoorlog heeft gevolgen voor de hele economie van landen en de daar gevestigde beursbedrijven. Hoewel China om diverse redenen terug zou moeten schrikken voor de effecten van een valutaoorlog, is het toch niet ondenkbaar dat men die richting kiest. Bent u daarop voorbereid? Als u verwacht dat het beursklimaat zal verslechteren, kunt u zich daarop ook voorbereiden met hefboomproducten. Die kunt u verkrijgen bij de betrouwbare online brokers op deze site.

Volgens het model van Picket AM zal een heffing van 10% volledig worden doorberekend aan de consument. Hierdoor zal de inflatie gaan stijgen met 0,7%. Bedrijfswinsten van beursgenoteerde ondernemingen worden dan omlaag gebracht met ongeveer 2,5%. Op basis van het huidige niveau van de winstgevendheid, zal dit een effect hebben van 15% op de koers-/winstverhouding. De koersen zouden daardoor wereldwijd met minimaal 20% dalen.

De gevolgen van de handelsoorlog zullen sterk verschillen, volgens het genoemde model. China en de VS zijn zelf minder kwetsbaar dan zeer open economieën, zoals die van Singapore, Korea en een aantal Europese landen, waaronder België en Hongarije. Nederland staat op deze lijst ongeveer halverwege. Een paar landen zoals Argentinië, Kroatië en Nieuw-Zeeland worden nauwelijks geraakt door de importheffingen. 


Populair bij online brokers