Welke beursfondsen gaan het dividend schrappen?


Iedere particuliere belegger ervaart de bijzondere tijden waarin we leven, ook als het om de financiële markten gaat. Er zijn beursgenoteerde ondernemingen die van de ene op de andere dag de omzet bijna volledig zien wegvallen, terwijl andere op zoek moeten gaan naar grote aantallen nieuwe medewerkers om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. In dit soort onzekere tijden zal het bestuur van een onderneming al gauw geneigd zijn om de hand op de knip te houden. Het passeren van dividend is dan een van de methoden om de continuïteit te verbeteren. Inmiddels is door Unibail, Randstad, Heijmans, Arcadis en Brunel al formeel gemeld dat het dividend dit jaar wordt geschrapt.

Koersgevoelige informatie

Beursgenoteerde bedrijven zullen pas een bericht naar buiten brengen over het dividendbeleid als daar een formeel besluit over is genomen. Het al dan niet passeren van het dividend is voor beleggers immers koersgevoelige informatie, ook in deze tijd dat het nieuws over bedrijven wordt overspoeld door algemeen nieuws. De belangrijkste dividenddata voor Nederlandse beursfondsen in de komende periode zijn:

  • 24 april: ABN Amro
  • 24 April: ASML
  • 14 mei: Unilever
  • 14 mei: Shell
  • 19 mei: Aegon

De inschatting van experts

De Europese Bankenfederatie heeft haar leden opgeroepen om geen dividend uit te keren dit jaar. Voor ABN AMRO lijkt -ook gelet op een financiële tegenvaller van bijna € 200 miljoen- het zeer onwaarschijnlijk dat dividend zal worden betaald. De beleggers in deze bank mogen er van uitgaan dat ze de verwachte uitkering van € 0,68 niet zullen kunnen opstrijken. Om diverse redenen achten analisten het vrijwel zeker dat ASML, Unilever en Shell het dividend zullen uitbetalen. Mocht de crisis zich snel verdiepen dan bestaat er een kans dat ook deze dividend-toppers minder of niets zullen uitkeren. Aegon is een twijfelgeval waarbij de experts een slag om de arm houden. De core business van de verzekeraar heeft niet echt te lijden onder de crisis, maar de beleggingsresultaten zullen beslist ook niet meevallen. Hoewel het voor aandeelhouders even slikken zal zijn, is het ook voor beleggers van belang dat de continuïteit van een onderneming niet in gevaar wordt gebracht. Dat kan in uitzonderlijke tijden betekenen dat een mooi dividendtrackrecord wordt opgegeven ten behoeve van meer zekerheid voor de toekomst, ook in het belang van de aandeelhouder. Ook in deze exceptionele tijd kunt u als particuliere belegger terecht bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers