Wat verwachten de beursexperts van 2021?


Voorafgaand aan het beursjaar wordt aan de professionele analisten die de AEX volgen, naar hun verwachtingen gevraagd voor de index in het nieuwe beursjaar. Ondanks het volatiele beeld van de AEX in 2020 zaten de experts goed wat betreft de eindscore. Voor het gehele jaar was een kleine stijging verwacht en dat kwam met 3% ook uit.

Voor 2021 verwacht dit prominente gezelschap dat de AEX nauwelijks van de plaats zal komen en het jaar rond de 630 zal eindigen. Dit gemiddelde werd echter wel bereikt met een groot verschil tussen de beren en de stieren. De schattingen voor 31 december 2021 liepen uiteen van 450 tot 735. De eerste punten hebben de beursexperts al gescoord, omdat ze gemiddeld op een positief begin van het beursjaar hadden ingezet. Tot op heden is januari een goede beursmaand geweest.

De beste aandelen voor 2021

Als het om individuele aandelen gaat, is het vaak moeilijker om de juiste keuze te maken. Dat bleek ook in 2020 weer. De analist die Adyen als best presterende aandeel en Galapagos op de laatste plaats had gezet, zou een rendement hebben behaald van 217%. Helaas stond bij vele analisten Galapagos juist bij de favoriete aandelen in hun lijstjes en die zeperd heeft grote invloed gehad op de score van veel experts. Overigens denken deze experts dat Galapagos in 2021 terug zal komen en hoort dit aandeel tot de favorieten voor 2021.

Het meeste wordt echter, ondanks de verwachting voor de AEX, Prosus genoemd als de mogelijke winnaar voor 2021. Ook Ahold staat in veel lijstjes als een aandeel om te kiezen in 2021. Waar het de dalers betreft gaan de meeste stemmen naar het vastgoedfonds Unibail Rodamco Westfield. Misschien niet geheel opmerkelijk na de stijging van 161% in 2020 wordt door de analisten ook een daling van de eerdere topper Adyen verwacht. Heineken, Unilever en Shell kunt u ook beter mijden als u vertrouwen heeft in de groep analisten.

De beste beleggingscategorie voor 2021

Waar de overige beleggingscategorieën niet boven de 10% komen, wordt door twee derde van de experts gekozen voor aandelen. Op de tweede en derde plaats komen grondstoffen met 10% en de bitcoin haalt 7%. Als reden voor deze heel duidelijke percentages wordt aangegeven dat aandelen in feite de enige keuze vormen om rendement te maken in 2021. Als de Corona-crisis wordt overwonnen, verwacht deze groep analisten een sterke groei van de economie en een verder herstel van de beurs. Beleggen in uw meest favoriete beleggingscategorie kan bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers