Wat verwacht een belegger van een online broker?


Door het grotere aantal online brokers op de Nederlandse markt heeft de particuliere belegger het voor het uitkiezen momenteel. Natuurlijk is het in de eerste plaats belangrijk om te controleren of een online broker betrouwbaar is. Dat is tegenwoordig redelijk eenvoudig te checken bij de AFM. Indien de broker onder toezicht staat van een Europese toezichthouder en de reputatie op het internet niet slecht is, kan men er in het algemeen wel op vertrouwen met een serieuze partij van doen te hebben.   

Beleggers selecteren op gebruiksgemak en prijs

Hoewel men in ons land zou verwachten dat de prijs in veel gevallen doorslaggevend zou zijn voor de keuze, lijken onderzoeken de laatste tijd erop te wijzen dat dit niet meer de eerste vereiste is. Natuurlijk staan, door de prijzenoorlog die nog steeds woedt bij de online brokers, de prijzen behoorlijk onder druk waardoor de belegger bij de meeste online brokers inmiddels wel waar voor zijn geld krijgt. Vandaar dat de interesse zich heden te dage blijkbaar vooral richt op de mogelijkheden die de broker biedt. De tijd dat de belegger die voor technische analyse kiest, zelf zijn grafieken maakt, is al lang voorbij. En de financiële kengetallen van de diverse bedrijven dienen inmiddels snel en foutloos aangeleverd te worden door de online broker. De belegger van vandaag verwacht dat de online broker een aantal gratis tools tot zijn beschikking telt via een effectief maar gebruiksvriendelijk softwarepakket. Daarnaast is een servicedesk die goed bereikbaar is vaak een pré. De particuliere belegger is niet meer op zoek naar een online broker die advies biedt maar naar een partij die de orders snel en foutloos uitvoert en hem de mogelijkheden biedt alle analyses toe te passen zonder te veel poespas.

Een specialist krijgt de voorkeur

De particuliere belegger maakt vandaag de dag ook veel vaker gebruik van derivaten om te kunnen profiteren van een hefboom. Bij de algemene brokers zijn deze producten vaak niet beschikbaar of slechts in beperkte mate. Daarom wordt vaak een specialist gezocht met een uitgebreid assortiment. Het is voor een moderne particuliere belegger ook niet ongebruikelijk om meerdere brokers te zoeken om van het specialisme en de ruime keuze  te kunnen profiteren. Vooral de buitenlandse brokers bieden vaak een zeer uitgebreid pakket aan derivaten, omdat ze nu eenmaal vanuit een grotere beurs werken dan de toch relatief kleine Nederlandse beurs. De belegger lijkt op dit gebied te kunnen profiteren van de toegenomen concurrentie.


Populair bij online brokers