Obligatiehandel nauwelijks nog interessant voor particulieren


Het was teken aan de wand dat het niet goed ging met de obligatiehandel op het moment dat Wallich & Matthes eind mei van dit jaar ophield te bestaan door een faillissement. Dit kantoor was een van meest vooraanstaande in de wereld van de obligaties en onderhandse leningen. De handel in obligaties en leningen was eigenlijk behoorlijk transparant en liquide. Er werd veel gehandeld en vaak erg snel. Banken en andere handelshuizen maakten via het handelsscherm duidelijk in welke obligaties ze zouden willen handelen en daarna kon het erg snel gaan. Soms wisselden grote pakketten binnen enkele seconden van eigenaar. Ook voor particulieren was het op die manier vaak mogelijk om een aantal obligaties te krijgen. Maar de Europese regelmakers vonden de handel in dit deel van de financiële wereld blijkbaar te ondoorzichtig en pasten de regels aan.

Goede bedoelingen die verkeerd uitpakken

In de obligatiehandel is het nu verplicht om bijvoorbeeld bij het kopen een aanvraag in te dienen bij diverse partijen. Deze moeten dan duidelijk maken in hoeverre ze bereid zijn te verkopen en tegen welke prijs. Hierna is het dan in theorie mogelijk om de beste prijs uit te kiezen en zaken te doen. Dat lijkt eigenlijk een voordeel voor iedereen. Er is transparantie voor iedereen en de klanten zien wat er gebeurt evenals de toezichthouders. Maar er zit een duidelijke adder onder het gras. De aanbieders hebben namelijk ook een bedenktijd, zodra iemand hun prijs wil accepteren. Dat betekent dat een goedwillende koper plotseling kan worden geconfronteerd met een verkoper die alsnog de transactie afwijst of de zaak verder gewoon negeert. Dan is alle moeite voor niks geweest. In de praktijk is het nu zeer gebruikelijk dat de andere partij wegduikt als het op handelen aankomt. Dit zal daarbij waarschijnlijk veroorzaakt worden door het feit dat juist dit systeem de potentiële verkoper duidelijk maakt dat zijn prijs misschien te laag is geweest en hij gewoon beter kan wachten op een beter aanbod. Zo blijkt vandaag de dag dat het voor particulieren nauwelijks nog mogelijk lijkt om obligaties te kopen. De koper blijft met lege handen achter en de handelskantoren verdwijnen. De Europese regelgevers hebben zich wederom zelf in de vingers gesneden. 

Overige beleggingsproducten

Al zijn obligaties vandaag de dag bijna onbereikbaar voor particulieren, er zijn natuurlijk nog vele andere mogelijkheden. Met derivaten kunt u ook vandaag de dag nog alle producten kopen, eventueel met hefboom, die u wilt. Kies daarom altijd voor een online broker met een ruim assortiment. Op deze site staan een aantal betrouwbare kantoren genoemd.              


Populair bij online brokers