Verstoort indexbeleggen de markt?


Steeds meer particulieren gaan beleggen en ook financiële instellingen brengen een groter deel van hun middelen op de effectenmarkt onder. Hoewel zelfstandig beleggen op de markt veel eenvoudiger is geworden door de opkomst van de online brokers, zijn er nog vele nieuwe beleggers die de weg van het indexbeleggen kiezen. Indexbeleggen is eigenlijk alleen maar mogelijk  via een vermogensbeheerder, omdat deze tot het volgen van de index in staat is door de grote hoeveelheid gelden die er nodig zijn om dit op een gestructureerde wijze te doen. Wat zijn de gevolgen hiervan en bestaan er risico’s voor de rest van de markt?

Concentratie van macht

Door de onderlinge concurrentie op de markt van het indexbeleggen zijn er een aantal grote vermogensbeheerders overgebleven, die ook de meeste fondsen aantrekken. Indien deze instellingen te groot worden, kan het gebeuren dat de procentuele belangen in het bedrijfsleven deze beleggers te veel invloed zouden kunnen geven op het beleid van het bestuur. Hier zou de overheid dan weer moeten optreden.

Maar is er ook een systeemrisico? Natuurlijk zou de markt op zich ook bedreigd kunnen worden, indien de vermogensbeheerder een zo groot deel hiervan zouden gaan beheersen. De problemen tijdens de kredietcrisis hebben maar al te duidelijk gemaakt dat een probleem zich als een lopend vuur wereldwijd kan verspreiden. Door de omvang van de vermogensbeheerders zouden deze in staat kunnen zijn om de markt te beïnvloeden in hun eigen belang. Maar ook een probleem bij een of meerdere van deze fondsen zou de markt op zijn grondvesten kunnen doen schudden wanneer er gedwongen verkopen zouden moeten plaatsvinden. Het indexbeleggen heeft daardoor een grote potentiële invloed op de rest van de markt.

Is het probleem al actueel?

Momenteel heeft indexbeleggen een belang van 8,5% in de aandelenmarkt en van 3% in de obligatiemarkt. In de Europese aandelenmarkt is dat percentage overigens 5%. Hoewel de bedragen waarom het hier gaat duizelingwekkend zijn en de middelen zijn verspreid over een beperkt aantal partijen zoals BlackRock, Vanguard en StateStreet, lijkt er momenteel nog geen reden voor zorg te zijn. Daarbij geldt ook nog dat deze partijen zichzelf, juist door het systeem van indexbeleggen, ook beperkingen hebben opgelegd. Men kan immers slechts de index volgen en heeft daarom ook geen belang om bepaalde bedrijven een voorkeur te geven.

Indien u liever zelf uw beslissingen neemt op beleggingsgebied en niet passief een index wil volgen, kies dan wel altijd voor een betrouwbare online broker. Op deze site treft u daar een aantal interessante van aan.


Populair bij online brokers