Uber gaat de strijd aan met Takeaway


Taxibesteldienst Uber meldt zich weer nadrukkelijk in de strijd om de maaltijd bezorgingen in de VS. Volgens de financiële media zal Uber deze week aankondigen Postmates over te nemen. Inmiddels is de onderneming al actief op deze markt met Uber Eat, Het bedrag dat Uber moet betalen voor Postmates bedraagt volgens ingewijden ongeveer € 2,3 miljard. Postmates overwoog eerder dit jaar een beursgang, maar door het huidige bod is dat nu van de baan. Na de overname van Postmates heeft Uber een marktaandeel van 30% in de VS.

Dat zal ongetwijfeld een tik zijn voor Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd dat onlangs Grubhub overnam in de VS en daarmee een marktaandeel veroverde van 23%. De grootste partij inde VS is momenteel Doordash met een marktaandeel van 45% . Net als elders is de markt voor thuisbezorgen van maaltijden in de VS explosief gegroeid in de VS door de coronacrisis.

The winner takes most

Volgens Jitse Groen, CEO van Just Eat Takeaway is het vrijwel onmogelijk om geld te verdienen met een bezorgdienst voor maaltijden tenzij de onderneming met afstand de grootste is in een gebied of regio. Ook speelt nog steeds de vraag of een bezorgdienst het feitelijk laten afleveren overlaat aan de restaurants of zelf dat ter hand neemt. Just Eat Takeaway heeft er voor gekozen om de bezorgingen door de restaurants te laten regelen en uitsluitend het digitale tussenstation te zijn.

Het is niet duidelijk welke keuze Uber zal maken, maar het lijkt wel duidelijk dat op termijn de strijd om Doordash zal losbarsten. Volgens ingewijden had Uber ook eerder het oog laten vallen op Grubhub en werd men daar afgetroefd door Takeaway. Het is onbekend of Uber ook plannen heeft om Takeaway op de ‘thuismarkt’ in Europa te gaan beconcurreren.

Wereldwijde dominantie

Just Eat Takeaway is de grootste in de sector buiten China en heeft wereldwijd ongeveer 100 miljoen klanten. Toch is het de vraag of het beursbedrijf winst kan maken met huidige grootte. Restaurants klagen constant over de provisie die moet worden betaald terwijl de reclamekosten om een bezorgdienst naamsbekendheid te geven en te laten houden enorm hoog zijn. Het is daarom de vraag of een winnaar in deze sector in staat is beide problemen op te lossen. Als particulier op zoek naar beleggingskansen in deze sector? Ook deze vindt u bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers