Tweedehands kleding op de beurs?


Waarschijnlijk is het niet het eerste waar u als particuliere belegger aan denkt: een beursbedrijf dat zich richt op tweedehands kleding. Toch zou het binnenkort gerealiseerd kunnen worden. Het Litouwse platform Vinted heeft het Nederlandse United Wardrobe overgenomen. Een prijs is niet bekend gemaakt.

Door de overname is een community ontstaan met 34 miljoen kopers en verkopers in 11 Europese landen. De marktwaarde van Vinted wordt inmiddels boven de € 1 miljard geschat. De Nederlandse leden van United Wardrobe hebben een uitnodiging gekregen om lid te worden van Vinted. Via hun nieuwe account kunnen ze dan profiteren van een grotere markt, betere betalingssystemen en goedkopere verzending. Nederlandse klanten kunnen via Vinted terecht in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje.

De geschiedenis van Vinted

Het bedrijf werd in 2008 opgericht door 3 jonge Litouwers in Vilnus. Na korte tijd een algemeen platform te zijn geweest voor tweedehands zaken, werd bewust gekozen voor kleding en toebehoren. Een mobiele versie kwam tot stand in 2010. In het jaar 2016 kwam het bedrijf in financiële moeilijkheden. Onder leiding van de Nederlander Thomas Plantega werd een ommekeer bewerkstelligd en sindsdien is Vinted winstgevend geweest.

United Wardrobe ontstond in 2014 en ook hier waren het 3 jonge studenten verantwoordelijk. Na korte tijd ging United Wardrobe internationaal en de leden bevinden zich in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Naar mededeling waren er 4 miljoen registraties in 2020.

Klachten van verkopers van tweedehands kleding

Voor een aantal verkopers van tweedehands kleding in Nederland is de overname van het vertrouwde platform door Vinted als een onaangename verrassing gekomen. De overgang is weliswaar zeer eenvoudig gemaakt, met een enkele druk op de knop kon de gehele account worden overgezet van United Wardrobe naar Vinted. Daar bleef het echter niet bij. Een aantal accounts zijn op Vinted geblokkeerd omdat deze als te commercieel worden gezien. Inderdaad betreft dit verkopers van tweedehands kleding die voor hun inkomen afhankelijk zijn van deze handel. Via United Wardrobe was dat geen probleem. Vinted wil echter een platform zijn voor particulieren en heeft om die reden veel commerciële verkopers uitgesloten. Een onaangename verrassing in een tijd die toch al moeilijk is. Vinted en United Wardrobe gaven geen commentaar op vragen naar aanleiding van deze kwestie.

Momenteel kunt u als particuliere belegger nog geen aandelen Vinted kopen. Het lijkt echter nog een kwestie van tijd dat ook dit platform de stap naar de beurs zal wagen. Dan kunt u terecht bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers