Turkije steeds zwaarder gebukt onder inflatie


In de gehele westerse wereld heersen vandaag de dag zorgen om de inflatie die de hoogste is sinds meer dan een decennium. Maar waar de meeste landen daarbij met percentages kampen tussen de 3% en 8%, is dat in Turkije beslist een stuk erger, met een laatst gepubliceerd cijfer van 36% door het bureau van de statistiek.

Wat zijn de oorzaken van de inflatie in Turkije?

In Turkije heeft de inflatie twee belangrijke oorzaken. Net als in de rest van Europa zijn er de fors opgelopen brandstofprijzen. Daarnaast is er de ontwaarding van de Turkse munt. De lira krijgt al jarenlang tik naar tik ten opzichte van de dollar en de euro. Dat heeft te maken met de slechte economische omstandigheden in het land. Het toerisme is op een dieptepunt en de export staat onder druk ondanks de lage koers van de munt.

President Erdogan is echter niet bereid om de rente in het land te verhogen, omdat hij denkt daarmee de economie juist nog verder onder druk te zetten. Hij belooft de mopperende bevolking verlies van koopkracht te compenseren. Voor de inflatie wordt de schuld gelegd bij buitenlandse partijen die bewust de economie van Turkije zouden willen dwarsbomen. Hoezeer het land momenteel verdeeld is, mag wel blijken door de reactie op de inflatiecijfers.

Hoofd bureau voor de statistiek ontslagen

Sait Dincer werd ontslagen als hoofd van het nationale statistiekbureau, nadat het percentage over 36% voor december was bekend gemaakt. President Erdogan verwijt hem dat Dincer met de cijfers  bewust de situatie erger voorstelt dan deze is. Tot nieuwe directeur is  Erhan Cetinkaya benoemd, voormalig hoofd van de toezichthouder bij de Nationale Bank. Het is overigens niet de eerste wisseling op deze positie. Dincer is de derde directeur van het statistiekbureau in 2 jaar tijd die moet vertrekken, omdat president Erdogan niet tevreden is over de cijfers.

Daarbij is het extra pikant dat de inmiddels ontslagen directeur ook al maanden onder vuur ligt bij de oppositie. Die eisten zijn ontslag, maar juist omdat hij de inflatiecijfers positiever voorstelde dan de werkelijkheid, dat in opdracht van de president. Het geeft aan hoe diep verdeeld de Turkse politiek momenteel is. Toch verwachten waarnemers niet dat President Erdogan zijn steun in het land kwijtraakt. Zijn aanhang bevindt zich met name op het platteland en niet in de grote steden, waar de inflatie het meest wordt gevoeld. Verwacht u als particuliere belegger verbeteringen in Turkije? Via de betrouwbare, online brokers op deze site kunt u ook daar beleggen.


Populair bij online brokers