Turkije: politiek, corona en schulden


De Aya Sofia is na 86 jaar weer in gebruik als moskee. President Erdogan maakte hiermee duidelijk dat alleen Turkije beslist wat er in het land gebeurt. Het leverde veel kritiek op uit de rest van de wereld en niet alleen uit orthodoxe katholieke hoek. Het niet langer gebruiken van de moskee die oorspronkelijk een Christelijke kerk was, werd 86 jaar geleden ook als symbool gebruikt om te laten zien dat kerk en staat gescheiden waren in het land. Erdogan lijkt ook bewust ervoor te kiezen om van Turkije een staat te maken waar de religie ook het dagelijkse leven beheerst. Het lijkt een van de redenen dat beleggingsfondsen in een snel tempo miljarden weghalen uit het land. Het afgelopen half jaar werd op dat punt een nieuw record geboekt. Hierdoor kan Turkije niet langer kan rekenen op de investeringen die het zo dringend nodig heeft om de economie te laten groeien of zelfs op het huidige peil te houden.

Corona zet een rem op de groei

Turkije is een van de weinige landen in Europa waar de bevolking nog snel groeit. Het succes van Erdogan berust op het feit dat hij in staat is geweest de Turkse economie nog harder te laten groeien dan de bevolkingstoename. Aan die groei zitten grenzen en die lijken door de coronacrisis steeds duidelijker te worden. De export van met name kleding en auto’s is flink gedaald in de eerste helft van 2020. Het lijkt inmiddels ook wel duidelijk dat de toeristenindustrie forse klappen zal gaan krijgen. Hoewel het aantal besmettingen met corona beperkt is gebleven, zullen de economische gevolgen groot zijn.

De schulden lijken onhoudbaar te worden

Om de economie te laten groeien is er fors geïnvesteerd in Turkije. Het geld werd daarvoor geleend op de internationale markt. De schuldenpositie van het land ziet er dan ook niet goed uit. Als grote beleggingsfondsen Turkije schrappen van hun kooplijstjes zal het bijzonder moeilijk worden om nieuw geld aan te trekken. De moeilijke situatie wordt extra duidelijk als wordt gekeken naar de positie van de lira. De centrale bank van Turkije heeft miljarden lira aangekocht om de munt te ondersteunen, toch daalde de koers in de afgelopen 6 maanden met 13% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor de particuliere belegger lijkt Turkije momenteel geen goede optie. In alle andere landen kunt u via de betrouwbare online brokers op deze site terecht.


Populair bij online brokers