TSMC onderdeel van machtsstrijd tussen China en Taiwan


Sinds enkele maanden is het Taiwanese TSMC het meest waardevolle bedrijf in Azië. De maker van chips  heeft het Chinese Tencent daarmee afgelost. Dat heeft niet alleen te maken met de goede vooruitzichten van TSMC in een tijd dat er een flink tekort is aan chips. Tencent werd flink tot de orde geroepen door de Chinese overheid en verloor daardoor 30% van de beurswaarde. Daarmee en door andere maatregelen maakte de communistische regering duidelijk wie er nog steeds de baas is in het land. Momenteel is TSMC ongeveer $ 600 miljard waard. Maar het is ook gevestigd op een eiland dat door China als een opstandige provincie wordt  gezien.

Een week van onrust op Taiwan

De afgelopen week vlogen er meer Chinese gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers langs Taiwan dan ooit te voren. De 150 vliegtuigen kwamen niet in het luchtruim van Taiwan, maar in de zone waar in feite geen militaire vliegtuigen worden geduld. Er werd dan ook met enige bezorgdheid uitgekeken naar een toespraak van president Xi. Die uitte zich zeer voorzichtig en sprak over een vreedzame verzoening in het belang alle Chinezen.

Sinds 1949 is de situatie tussen China en Taiwan bijzonder. In dat jaar vluchtten de nationalisten naar het eiland, nadat ze waren verslagen door de communisten. Sinds die tijd beschouwt Beijing het eiland als een afvallige provincie. Een onafhankelijk Taiwan is slechts erkend door een handvol naties. Daartoe behoren de VS en Nederland niet. China heeft ook geen diplomatiek contact met landen die Taiwan erkennen, zo hoog nemen de machthebbers deze kwestie op.

Zal een kernoorlog worden geriskeerd voor Taiwan?

De VS heeft Taiwan militaire steun beloofd en ook Europa staat in principe achter de niet-erkende eilandstaat met 24 miljoen inwoners. President Xi heeft echter gezegd dat hij de eenwording niet wil afschuiven op de volgende generatie. Volgens Amerikaanse deskundigen zal China binnen 6 jaar in staat zijn om Taiwan militair te overweldigen. De enige wijze om daar verzet tegen te bieden door de VS zou de inzet van kernwapens zijn.

Het is bekend dat de Chinezen veel geduld kunnen hebben. De Taiwanese kwestie loopt immers ook al meer dan 70 jaren. Analisten denken dan ook dat China pas zal toeslaan op het moment dat zeker is dat de VS niet zal of kan reageren. Het maakt beleggen in Taiwan of op de beurs van Taiwan dan ook op het minst avontuurlijk. Wereldwijd beleggen is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.

 


Populair bij online brokers