Tip voor een nieuwe sector


Wist u dat er inmiddels op 1 miljoen daken in ons land zonnepanelen liggen? De energie die wordt opgewekt via de zon is inmiddels 90 keer zo groot als in 2010. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich voorzet en niet alleen in ons land. Er kleven echter ook nadelen aan deze vorm van hernieuwbare energie.

De belangstelling voor elektriciteit die niet opgewekt wordt door kolen- of olie-gestookte centrales was zo groot dat er nauwelijks belangstelling was voor de milieueffecten van het produceren van zonnepanelen. Inmiddels vindt 60% van deze productie in China plaats, waarna de panelen ook nog eens per vrachtschip de halve wereld overgaan voordat ze op een Nederlands dak terechtkomen. Op basis van die gegevens duurt het volgens de wetenschap vijf jaar voordat een zonnepaneel daadwerkelijk bijdraagt aan een schoner milieu. Dat hoeft geen probleem te zijn, omdat de huidige techniek goed is voor een levensduur van 30 tot 35 jaar, maar wat gebeurt er daarna met de afgedankte panelen?

Een business die nog ontwikkeld moet worden

De techniek staat niet stil op het gebied van zonnepanelen. Er zijn al exemplaren in de markt die een beduidend hogere opbrengst bieden dan de panelen die de afgelopen 10 jaar zijn geplaatst. De eerste vervangingen vinden al plaats voor zaken die nog zeker 20 jaar of langer mee kunnen. Deze zonnepanelen kunnen vaak na een check weer elders worden geplaatst. Ze gaan immers niet terug naar China. In dat soort gevallen spreken de leveranciers over een ‘weeshuis’ voor zonnepanelen. Momenteel is de vraag zo groot dat ook deze tweedehandsjes snel weer worden verkocht. Maar de gehele sector weet ook dat er over een aantal jaren een gigantisch aantal zonnepanelen van de daken zal komen waarvoor nog geen oplossing beschikbaar is.

TNO heeft echter al onderzocht dat het mogelijk moet zijn om een zonnepaneel vrijwel volledig te recyclen. Daarbij is het echter de vraag op de opbrengst aan materialen opweegt tegen de kosten van demontage. De branche denkt dan ook dat een verplichte bijdrage bij aankoop het aantrekkelijker zal maken om te investeren in recycling. In België bestaat een dergelijke regeling al.

Op zoek naar kansen

Als particuliere belegger moet u uiteraard ook het nieuws volgen om kansen te benutten. Een optie hierbij lijkt zeker te liggen in het recyclen van zonnepanelen als dit op commerciële basis gebeurt. Bij de betrouwbare online brokers op deze site kunt u ook deelnemen bij een beursgang. Een goede keuze kan dan zeer renderend blijken.


Populair bij online brokers