Timing bij online beleggen


Beleggen is een kwestie van laag inkopen en voor een hogere prijs weer verkopen, zo simpel is het nu eenmaal. Maar iedere belegger weet dat het bijna onmogelijk is om exact de juiste momenten te kiezen. Vroeger werd beginnende aandeelhouders dan ook wel troostend gezegd dat eigenlijk ieder moment een goed moment was om in te stappen op de beurs. Hierbij was het dan wel verstandig om de aankopen te spreiden in de tijd en sectoren en niet alle eieren in één mandje te leggen. Als de aandelen daarna maar voor lange tijd werden aangehouden, zou er vanzelf rendement ontstaan, omdat de beurs op lange termijn altijd een stijgende tendens vertoont.

Grote uitslagen

Vanaf 2000 zijn de uitslagen echter zo groot geweest dat ook op lange termijn een positief rendement niet altijd zeker is, zelfs niet bij een goede spreiding. De AEX die vaak andere grote beurzen volgt, is in de jaren in een periode van 2,5 jaar gezakt van 700 naar 200. Binnen vier jaar steeg deze weer naar 560, om vervolgens weer binnen een periode van 2 jaar terug te zakken naar 200. Nadien is er vanaf 2009 weer een opmars gestart die de AEX vandaag de dag rond de 500 heeft gebracht (met flinke ups en downs onderweg). Wie dus in 2003 of 2009 begon met beleggen heeft goed geboerd, de portefeuille moet bij een goede spreiding immers ongeveer 2,5 keer zo veel waard zijn geworden. Wie echter zijn vermogen naar de beurs bracht in de periode 1998 tot en met 2001 staat ook vandaag de dag nog op verlies. Hetzelfde geldt voor de ongelukkige die in 2007 begon met beleggen. En periode van inmiddels bijna 20 jaar is in sommige gevallen dus nog steeds niet genoeg geweest om een slechte timing goed te maken. Daarbij komt nog dat er vrijwel geen belegger is die een dergelijke lange periode niets doet met zijn portefeuille. Dat is waarschijnlijk alleen mogelijk als iemand het geld ook op lange termijn niet nodig heeft en de beurs verder ook volledig links laat liggen.

Wat brengt de lange termijn in 2017?

De AEX staat weer in de buurt van de toppen van 2001 en 2007. De Amerikaanse S&P 500 index is in de afgelopen 9 jaren bijna verviervoudigd, een van de grootste stijgingen ooit. De koerswinstverhoudingen zijn bijna net zo hoog als voor het barsten van de internetbubbel. Maar de stemming is goed en de rente is laag. Experts zien aandelen als de beste belegging op dit moment. Maar geldt dat ook voor u? Met de moderne derivaten kunt u met hefboom beleggen, ook contrair. Kies wel altijd voor een betrouwbare online broker wanneer u kiest voor online beleggen.


Populair bij online brokers