Thyssen Krupp dicht bij overname?


Het is een gerucht dat al jaren telkens weer opduikt: een fusie tussen de twee Duitse giganten waar het de productie van staal betreft: Thyssen Krupp en Salzgitter AG. Daarbij is het ook niet ongebruikelijk dat er af en toe sprake is van enige psychologische oorlogsvoering. Der Spiegel vernam van de topvrouwe van Thyssen Krupp, Frau Merz, dat zij binnenkort zou spreken over dit onderwerp met haar collega Fuhrmann. Een woordvoerder van Salzgitter AG ontkende echter meteen dat een dergelijk gesprek staat gepland. Waar echter rook is…

Een kwestie van lange adem

Hoe lang het soms kan duren voor een fusie werkelijkheid wordt is goed te zien de huidige combinatie van Thyssen Krupp. De besprekingen over een samengaan van beide bedrijven begonnen in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Regelmatig leek overeenstemming te zijn bereikt en dan leek de fusie weer af te springen. In 1999 kwam uiteindelijk het nieuwe bedrijf toch tot stand dat was opgebouwd uit Thyssen Stahl en Krupp Stahl. Het concern met hoofdkantoor in Essen is een van de grootste concerns in Duitsland met een omzet van meer dan € 50 miljard en heeft belangen in staalproducenten over de gehele wereld. In de staalsector blijft echter de noodzaak tot verdere consolidatie bestaan vanwege de wereldwijde concurrentie met onder meer Chinese bedrijven. Thyssen Krupp leek dichtbij een fusie met Tata Steel Europe. De voorwaarden die werden gesteld op basis van het voorkomen van kartelvorming waren te streng voor beide partijen.

Salzgitter AG, traditie en vakmanschap

Het staalconcern Salzgitter AG bestaat als sinds 1865 en heeft het hoofdkantoor in Salzgitter. Het bedrijf heeft ongeveer 100 dochterondernemingen en is beursgenoteerd. De omzet is met € 10 miljard beduidend minder dan waarop Thyssen Krupp kan bogen. Een samengaan van beide ondernemingen zou in feite het opslokken van Salzgitter AG betekenen en het is duidelijk dat de kleinere partij zich hiertegen zal verzetten. Toch zal ook hier de gedachte heersen dat zonder samenwerking op termijn de consolidatie van de grote concerns zal betekenen dat er geen ruimte meer is voor de kleinere spelers. Een teken aan de wand daarbij is dat Salzgitter AG in 2008 nog deel uitmaakte van de DAX, maar via de MDAX in 2019 degradeerde naar de SDAX. Als een van de kleinere beursfondsen heeft Salzgitter AG nog maar beperkte toegang tot de kapitaalmarkt. Investeringen zijn moeilijker te realiseren en dat zou een overname door Thyssen Krupp logisch maken.

Interesse in de staalsector? Als particulier kunt u via de betrouwbare online brokers op deze site ook daar een belang in nemen.


Populair bij online brokers