Tesla deelt mokerslag uit


Met Elon Musk als CEO komt er regelmatig nieuws dat het bedrijf Tesla minder welgevallig is. Zijn tweets over van alles en nog wat leveren regelmatig irritatie op, ook bij de eigen aandeelhouders. Dat zal afgelopen week niet het geval zijn geweest op ‘Battery day’. Het nieuws was technisch maar ook opzienbarend. Tesla kondigde aan een nieuw instapmodel op de markt te gaan brengen, dat nog geen naam heeft. Wel werd de prijs genoemd: $ 25.000 oftewel € 21.500. Voor het huidige goedkoopste model moet ongeveer € 50.000 worden betaald. De nieuwe elektrische auto zou daarmee de eerste worden die goedkoper kan worden geproduceerd dan vergelijkbare modellen met een verbrandingsmotor. Momenteel zijn er voor dat geld uitsluitend elektrische stadsautootjes met een beperkt bereik en niet geschikt voor de snelweg. Met zijn gebruikelijke flair zei Musk dat Tesla de komende jaren met kop en schouders boven de concurrentie zal blijven uitsteken.

Het draait allemaal om de accu

Tesla is een van de weinige autofabrikanten die ook de ontwikkeling van accu’s in eigen beheer heeft gehouden. Op dat gebied zijn er nu verschillende stappen naar voren gezet. Voor de nieuwe accu’s is geen kobalt meer nodig en ze leveren meer vermogen en kunnen sneller opgeladen worden. Hierdoor zal de nieuwe Tesla een grotere actieradius hebben en meer prestaties kunnen leveren.

Maar de belangrijkste innovatie zit toch wel in de wijze waarop de accu’s worden geplaatst. Musk vergeleek het zelf met de brandstoftanks in straalvliegtuigen. In eerste instantie werden er brandstoftanks in de vleugels geplaatst en daarna werden de vleugels zelf tanks. De nieuwe accu’s zullen bij Tesla onderdeel gaan uitmaken van de carrosserie. Dat geeft meer mogelijkheden en maakt de productie veel goedkoper. Technische experts toonden zich onder de indruk.

Kan Tesla de woorden van Musk waarmaken?

Hoewel het goed lijkt te gaan met de productie van de bestaande modellen van Tesla, leek de vaart er een beetje uit met betrekking tot innovatie. De roadster en de cybertruck werden met veel bombarie aangekondigd, maar daarna is er weinig meer over vernomen. De ontwikkeling van een nieuw goedkoop model met bijzondere prestaties zou het imago van Tesla als innovator weer opkrikken.

Consumenten en concurrenten zullen in ieder geval nog 3 jaar moeten wachten om het nieuwe model te kunnen beoordelen. Particuliere beleggers in de autosector zullen beseffen dat de beslissingen steeds dichterbij komen, daarbij gaat het ook met name om de afvallers. Via de betrouwbare online brokers op deze site kunt keuzes maken.


Populair bij online brokers