Terugblik op een uitstekend beursjaar


Het jaar 2017 ligt alweer een tijdje achter ons, maar verdient op basis van hetgeen financieel werd bereikt zeker een terugblik. De cryptomunt bitcoin trok veel aandacht en de prestatie die deze virtuele munt leverde, zal maar moeilijk te overtreffen zijn: de bitcoin verveertienvoudigde in waarde.

Ook onroerend goed in Nederland deed het uitstekend, vooral in de Randstad konden huizenbezitters vrijwel ieder gewenst prijskaartje op de woning plakken indien ze wensten de verkopen. Maar toch was het jaar 2017 met name het jaar van het aandeel.

Topprestatie voor de AEX

De 25 fondsen die de AEX vormen, wisten in 2017 de index gezamenlijk met 13% te doen stijgen. En inclusief het dividend bedroeg deze toename zelfs meer dan 17%. Daarmee wist de AEX een stap voorwaarts te zetten die dubbel zo groot is als het langjarige gemiddelde van stijgingen. Dit is nog indrukwekkender omdat het in een jaar is gebeurd waarin de inflatie zeer beperkt was.

Niet alle bedrijven die de AEX vormen, konden in 2017 een bijdrage leveren aan de stijging. Van het totaal moesten 7 aandelen een koersverlies voor lief nemen. Randstad hield het verlies beperkt met 1%, maar een meer belangrijk fonds, Ahold Delhaize, ging zo’n 8% omlaag. Nog moeilijker was het jaar voor Vopak dat 20% van de waarde kwijtraakte en Altice was in negatieve zin koploper, omdat het door slecht nieuws maar liefst 55% verlies moet incasseren op de koers van het aandeel.   

De winnaars waren natuurlijk in de meerderheid, omdat de AEX anders niet zoveel in waarde had kunnen stijgen. Royal Dutch Shell steeg 6%, maar bleef daarmee behoorlijk achter bij een aantal andere fondsen. Maar liefst 11 aandelen in de AEX konden in 2017 een koerswinst laten zien van meer dan 20%, waaronder een ander zwaargewicht: Unilever.

De toppers in 2017 komen uit het zuiden van het land. DSM liet in dit jaar meer dan 40% bijschrijven en ASML deed het bijna net zo goed.

Overigens wist de midkap het in 2017 nog beter te doen dan de AEX. Dat werd mede veroorzaakt door de prestatie van AirFrance/KLM. Dit zwaarwegende fonds in de midkap liet een stijging noteren van 160 %. Ook een kleinere branchegenoot van ASML deed het goed: Besi wist met 120% te stijgen.     

Nieuwe kansen in 2018

Wilt u in 2018 meeliften met de winnaars van het voorgaande jaar of verwacht u juist een opleving van de verliezers? Voor beide strategieën zijn argumenten aan te voeren. In ieder geval is het in beide gevallen van het grootste belang om een betrouwbare online broker te kiezen. Daar vindt u er een aantal van op deze  site.


Populair bij online brokers