Technische analyse en beleggen


Een veelgebruikte definitie van technische analyse is dat hierbij historische informatie uit de markt wordt gebruikt, veelal gebaseerd op grafieken van aandelenkoersen, om voorspellingen te kunnen doen over toekomstige koersen in de effectenmarkt. In tegenstelling tot de fundamentele analyse zijn gegevens over de financiële gang van zaken en de achtergrond van het betreffende bedrijf bij technische analyse dus niet van belang. In de visie van technische analisten, professionele analisten en particulieren, is het vooral het gedrag van beleggers dat de prijzen bepaalt op de markt. Beleggers laten zich hierbij vooral leiden door emoties en niet zozeer door alle beschikbare informatie.

Veel wetenschappers die geloven in de hypothese van de efficiënte markt ontkennen de waarde van de technische analyse omdat in hun visie in de koers van een aandeel alle informatie al is verwerkt en historische gegevens dus geen nut heeft om de toekomst te voorspellen. Verder wordt technische analyse soms gezien als een selffulfilling prophecy. Als genoeg beleggers hun aan- en verkoopbeleid baseren op technische analyse zal dat de markt voldoende beïnvloeden om de theorie door de praktijk te laten volgen.

Belangrijke termen uit de technische analyse

# Weerstand

Als een prijs van een aandeel of ander beleggingsinstrument al regelmatig bijna boven een bepaalde waarde is gekomen, maar dan telkens weer terugvalt zonder er doorheen te kunnen breken, wordt dat een weerstand genoemd. In de visie van de technisch analist betekent dit dat de handelaren hebben besloten te verkopen zodra deze waarde in zicht is. Pas als een doorbraak is gerealiseerd van deze waarde kan de prijs weer omhoog.

# Steun

Voor een steun geldt dat er een waarde is die bij het dalen van de koers niet doorbroken lijkt te kunnen worden. Handelaren lijken weer te gaan kopen op een bepaalde prijs, omdat ze denken dat het item dat minstens waard is. Voor een verdere daling moet deze steun worden doorbroken.

# Bandbreedte

De ruimte tussen weerstand en steun wordt de bandbreedte genoemd. De meeste aandelen zullen het grootste deel van het jaar binnen deze bandbreedte blijven.

Weerstand wordt steun en omgekeerd

Als een steun eenmaal wordt doorbroken, zal het vaak weer moeilijk zijn om die prijs weer te halen. Handelaren hebben blijkbaar de gedachte over de waarde van het aandeel bijgesteld. Een oude steun wordt dan vaak de nieuwe weerstand. Na het doorbreken van een weerstand vormt deze dan een nieuwe steun. Natuurlijk ontstaat er ook weer een nieuwe steun als de oude wordt doorbroken en geldt dit ook bij een weerstand.

Welke visie heeft u?

Ongeacht of uw trades zijn gebaseerd op technische analyse of de hypothese van de efficiënte markt is het altijd verstandig om te kiezen voor een betrouwbare online broker. Op deze site kunt u die vinden..


Populair bij online brokers