De strijd tussen fossiele en duurzame energie


Bent u er al uit en heeft u de keuze gemaakt tussen beleggen in fossiele of duurzame energie? Steeds meer stemmen klinken op die zeggen dat de fossiele energie op het einde loopt en dat beleggen in duurzame energie dus minder risicovol en meer lonend zal zijn. De tijd dat iedere gespreide portefeuille was gebouwd rondom een basis van Shell-aandelen lijkt definitief voorbij. Maar is dat aanleiding om deze sector te mijden vanaf heden? Een aantal grote beleggers hebben die keuze al wel gemaakt.

Oliegelden niet langer belegd in fossiele energie

Het Noorse staatspensioenfonds is het  grootste sovereign wealth fonds ter wereld met een belegd vermogen van meer dan € 850 miljard. Het fonds is volledig opgebouwd uit olie en gasinkomsten van de Noorse overheid. Beleggen in fossiele grondstoffen zal echter niet meer plaatsvinden. Ook 60.000 particulieren en 684 beleggingsinstellingen hebben inmiddels toegezegd hun investeringen in olie, gas en kolen te zullen verminderen. Samen zijn deze partijen goed voor een totaal belegd vermogen van $ 5,2 biljoen.

De belangrijkste redenen om de fossiele energie af te zweren zijn het milieuaspect en het (inmiddels) risicovolle karakter van dit soort beleggingen. In Nederland heeft de financiële wereld er bij de overheid ook op aangedrongen dat zij zich volledig zal inzetten voor energietransitie. Dat komt helemaal overeen met de ideeën van Klaas Knot, president van de Nederlandse bank.

Fossiele energie is nog niet uitgespeeld

Ondanks de signalen dat de fossiele energie een verloren strijd voert, is deze op het moment nog steeds dominant. Experts verwachten dat de vraag naar olie de komende twintig jaar nog steeds zal blijven groeien. Een belangrijke factor in deze strijd is ook de schalierevolutie in de VS. De OPEC en andere traditionele olieleveranciers lijken niet langer in staat om de prijs van het zwarte goud op de door hen gewenste hoogte te krijgen en te houden. De Amerikaanse ‘schalieboeren’ grijpen elke kans bij productiebeperking aan om de markt te overspoelen met hun olie. Hierdoor wordt het moeilijker voor duurzame energie-initiatieven om hiermee concurrerend te zijn. Maar aan de andere kant zal het volgens Bloomberg over 5 jaar al goedkoper zijn om duurzame energie op te wekken in diverse belangrijke landen zoals de VS, China en India.

De keuze is zoals zo vaak aan u, de belegger. Volgt u de duurzame energie enthousiastelingen of denk u dat er nog wel wat te verdienen valt met de fossiele industrie? Maak de juiste keuze, ook voor een betrouwbare online broker. Vergelijk het overzicht en kies voor een online broker naar keuze!


Populair bij online brokers