Sell in May and go away


Er zijn een aantal spreuken op de markt die iedere ervaren belegger al kent en die elke beginnende belegger zonder meer te horen gaat krijgen. Waarom zou u de aandelen moeten verkopen in mei? Dit deel van de spreuk is volgens kenners te verklaren door het simpele feit dat in Engeland in het prille begin van de beurs de meeste effectenhandelaren het voor de zomer wel gezien hielden en al in mei op vakantie gingen. Wie nog wat wou handelen, kon dat beter in mei doen en daarna de beurs even vergeten. Er ontstond echter mythevorming waardoor deze spreuk werd uitgelegd alsof het verkopen in mei verstandig was omdat de beurs in die maand meestal omlaag zou gaan. Omdat alles van de beurs in detail wordt bijgehouden, is duidelijk geworden dat mei historisch gezien geen slechte maand is. Met een gemiddelde stijging van 0,9% is deze maand gewoon middelmatig.

But remember to come back in September

Het is een beetje ironisch, maar sinds de eerste beurshandelingen in Nederland, in het jaar 1969, is september de maand die gemiddeld het slechtst presteert in een jaar. Dit deel van de spreuk mag dan ook met enige scepsis worden bezien. In Amerika is er overigens een Stock Traders Almanac en die raadt aan om tot eind oktober te wachten voordat u weer gaat handelen op de beurs. Volgens de almanak zijn de opbrengsten in de periode mei tot en met oktober lager dan die van november tot en met april als we naar de aandelenbeurzen kijken. Zit er dan toch iets van wijsheid in de aloude spreuk? Ook wereldwijd lijkt er echter nauwelijks verschil te zitten in het gemiddeld rendement op de beurs als de perioden mei tot en met oktober worden vergeleken met die van november tot en met april. Geen echte reden om in mei te verkopen en in oktober terug te komen. Omdat het rendement voor de vergelijking is gebaseerd op gemiddelden is het ook wel de moeite waard om te kijken naar uitschieters wat resultaat betreft. In 2002 zou u de periode mei tot en met oktober best hebben kunnen missen. De daling was in dat jaar 25%. Maar in 1980 zou u een prachtige stijging hebben misgelopen van 22,7%.

Beleggen op basis van seizoenspreuken

Beleggen op basis van seizoenspreuken is een eigen keuze, maar wellicht is het verstandiger om de economische, politieke en psychologische factoren gedurende het hele jaar in de gaten te houden. Gedurende 12 maanden per jaar kunt u beleggen bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers