Schandalen blijven banken achtervolgen


Het CumEX schandaal blijft ABNAMRO achtervolgen waar het in eerste instantie leek te zijn opgelost door een schikking met de Italiaanse overheid voor een Fortis dochter. Inmiddels zijn er meerdere invallen geweest door de Duitse fiscale autoriteiten in Frankfurt. Hoewel niet helemaal duidelijk is waarvoor de inval is bedoeld, lijkt het zeer waarschijnlijk dat ook ABNAMRO verdacht wordt een rol te hebben gespeeld in deze kwestie die inmiddels de grootste belastingzwendel alle tijden wordt genoemd. Onderzoeksjournalisten schatten de totale schade voor Europese belastingdiensten op meer dan € 55 miljard gedurende een tijdvak van circa 20 jaar.

Waar draait het om bij CumEx?

In vrijwel heel Europa wordt dividendbelasting ingehouden die als voorheffing dient op de later af te dragen inkomsten- of vennootschapsbelasting. De regelgeving rond deze voorheffing is niet altijd gelijk in ieder land en ook de regeling bij grensoverschrijdende transacties is niet immer goed vastgelegd in belastingverdragen. Volgens onderzoek werd misbruik gemaakt van die zwakke regelgeving door samenwerking tussen banken, fiscaal juristen en investeringsmaatschappijen. De voorheffing op de dividenduitkering werd door twee partijen teruggevraagd of in twee verschillende landen. Dat er misbruik werd gemaakt van de regelingen was alle partijen ongetwijfeld duidelijk omdat er meer belasting werd teruggevraagd dan er ooit was betaald en de belastingbetalers in een land hier voor opdraaiden. In Italië werd voor het eerst door de rechter bepaald dat deze praktijken niet alleen onjuist waren maar ook strafbaar onder de Italiaanse wet. Dat was reeds in 2010, desalniettemin ging het dubbel claimen van de voorheffing nadien in andere landen gewoon door.

Een donkere wolk boven ABNAMRO

Toen ABNAMRO door de Nederlandse overheid werd overgenomen, gold dat ook voor enkele onderdelen van Fortis Nederland. Een Italiaanse dochter van Fortis stond toen onder verdenking van strafbare feiten in de CumEX affaire. Door de directie van de bank werd het feitelijke risico niet erg hoog ingeschat. Later werd de zaak met de Italiaanse overheid geschikt voor een bedrag dat nog steeds niet bekend is gemaakt. Ook de Nederlandse overheid werd in 2010 op de hoogte gebracht van dit lijk in de kast.

De invallen in Frankfurt kunnen een zware klap opleveren als deze inderdaad bewijzen zouden opleveren voor de betrokkenheid van ABNAMRO in Duitsland. Volgens het onderzoek van de journalisten is in Duitsland maar liefst voor een bedrag van € 33 miljard fraude gepleegd in deze oplichtingszaak. Er worden dan ook forse boetes en straffen verwacht voor de verantwoordelijken.

De bankensector moet het behoorlijk ontgelden de laatste tijd. Kiest u toch voor deze sector dan is ook dat mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers