Schade door boilerrooms neemt toe


Ook op deze site waarschuwen we regelmatig voor boilerrooms. Nog steeds weten oplichters mensen via de telefoon te verleiden om geld over te maken voor beleggingsproducten die geen enkele echte waarde hebben. Tot en met de maand september werd bij de Fraudehelpdesk in totaal een bedrag van € 3,4 miljoen schade gemeld door nepbeleggingen. Experts denken dat dit slechts een fractie is van het werkelijke bedrag dat de –  vaak buitenlandse – fraudeurs binnenhalen. Veel gedupeerden melden zich namelijk niet uit schaamte. In 2017 was er het trieste geval van een spaarder die in totaal € 1,2 miljoen verloor door in de val van een boilerroom te lopen.

De lage spaarrente maakt het de oplichters makkelijk

Vanwege de lage rente is er veel onrust onder spaarders. Omdat er nauwelijks rente op spaarrekeningen wordt betaald en zelfs de dreiging van een negatieve rente steeds realistischer wordt, zoeken spaarders naar alternatieven. Gewiekste oplichters krijgen het hierdoor steeds makkelijker. Een vaak gebruikte methode is om een slachtoffer eerst te verleiden een klein bedrag te besteden aan het kopen van lucratieve buitenlandse aandelen. Deze ‘belegging’ levert dan snel een fors rendement op. Dat gebruiken de buitenlandse oplichters dan om steeds grotere bedragen uit de zak te kloppen bij de argeloze spaarders.

Regelmatig waarschuwt de Nederlandse Bank spaarders om niet in deze praktijken te trappen. Ook de Autoriteit Financiële Markten roept mensen op om altijd te controleren of een broker wel geregistreerd staat bij een Europese instantie. Op het moment dat een gedupeerde beseft dat hij of zij slachtoffer is geworden van oplichting, valt er echter maar weinig te doen door de politie waar men de aangifte kan doen. Door het grensoverschrijdend karakter en de veelal telefonische handel, hebben de binnenlandse autoriteiten maar weinig mogelijkheid tot opsporing. Enige kans om een deel van de overgemaakte gelden terug te zien is dan ook niet echt aanwezig.

Kies altijd voor een betrouwbare broker

Dat beleggen een alternatief is als u niet tevreden bent met het rendement op een spaarrekening, is gewoon een feit. Ook in de tijd dat de spaarrente hoger was, bood beleggen op lange termijn en beter resultaat. Er zijn momenteel een groot aantal betrouwbare online brokers, zoals u die ook op deze site aantreft. Zij zullen u nooit telefonisch benaderen om u geld te laten overmaken voor een zogenaamde lucratieve belegging. Ook zal een betrouwbare broker u altijd informeren op de site over de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Wees voorzichtig met uw (spaar)geld en trap niet in de tactiek van een boilerroom.


Populair bij online brokers