Risico


Let op de risico’s bij online beleggen

Online beleggen kan behoorlijk lucratief zijn. Het is dan ook een mooie manier om uw kapitaal te laten groeien. Maar helaas brengt beleggen wel de nodige risico’s met zich mee. Wees u dus altijd bewust van de risico’s als u in aandelen, CFD’s of opties gaat handelen.

Waar wordt het grote risico door veroorzaakt?

Als u uw geld op een spaarrekening zet dan weet u precies waar u aan toe bent. De banken werken met een rentepercentage dat voor iedereen hetzelfde is. En aan het einde van elk jaar krijgt u het verschuldigde bedrag keurig op uw rekening gestort. De spaarrente is de laatste jaren steeds verder aan het dalen. Online beleggen levert wat dat betreft veel meer op. Mits u het goed doet natuurlijk.

Beleggers proberen te profiteren van koersdalingen en koerstijgingen. Door het verloop van de koersen goed te voorspellen, maakt u winst. Het blijft echter een voorspelling. De kans dat u het mis heeft, is hierdoor relatief groot. In dat geval bent u meteen de inleg (en waarschijnlijk nog meer) kwijt. Bij kortetermijnbeleggingen is het risico extra groot. Aangezien de koersen voortdurend aan het schommelen zijn, is het lastig om te voorspellen hoe de situatie over een paar minuten is. Bij dit soort beleggingen moet u daarom erg voorzichtig zijn met het bedrag dat u inlegt.

Risicovolle beleggingssoorten

Beleggers hebben één ultiem doel: winst maken. De hoogte van de winst wordt voor een groot deel bepaald door het rendement. Hoe hoger dit percentage is, hoe meer geld uw investering op kan leveren. Sommige beleggingsvarianten leveren zelfs een extreem hoog rendement op. Denk bijvoorbeeld aan de above/below opties die vaak bij binaire optiebrokers te vinden zijn. Bij deze above/below opties kan het rendement zomaar oplopen tot 360%. Maar dat is niet voor niets. De kans dat deze opties ‘in the money’ eindigen, is namelijk ook een stuk kleiner dan bij andere optiesoorten.

De hefboomconstructie bij CFD’s is nog zo’n risicovol element. Dat komt omdat u bij deze constructie met meer geld belegt dan u eigenlijk heeft. Hierdoor is het risico dus automatisch groter.

De juiste balans tussen winst en risico

Beleggen is nu eenmaal een risicovolle onderneming. Want als u geen gok durft te nemen dan wordt het wel erg lastig om winst te maken. Toch neemt een goede belegger nooit onverantwoord veel risico. Het is juist de kunst om de balans te vinden tussen een acceptabel risico en een aantrekkelijk winstbedrag.

Maar hoe kunt het risico nu zoveel mogelijk beperken? Een slimme tactiek is om uw kapitaal zoveel mogelijk te verdelen. Zet uw geld daarom nooit in één keer in. Want als u verliest dan verliest u ook alles. Kijk daarnaast eens kritisch naar het totale bedrag waar u actief mee belegt. Kunt u het geld eventueel missen of komt u dan echt de problemen? Als u in de problemen zou komen dan wordt het tijd om het budget toch eens in te krimpen. Tot slot raden we aan om de beleggingsmarkt goed in de gaten te houden. Lees het financiële nieuws en blijft op de hoogte van alles wat er speelt. Het helpt u om een goede inschatting te maken, al is dit uiteraard geen garantie voor succes.

Wilt u meer weten over de risico’s bij online beleggen? Ga dan naar de officiële website van de Autoriteit Financiële Markten (kortweg AFM). Deze is te vinden op http://www.afm.nl.


Populair bij online brokers