Rendement met risico


Zonder risico geen goed rendement, maar hoe lang houdt een fondsbeheerder het vol om ieder jaar weer een toprendement te halen? Het Hof Hoorneman Phoenix Fonds is een van de best presterende beleggingsfondsen van Nederland. Al 5 jaar lang maakt dit fonds het waar om jaarlijks 20% rendement te halen. Fondsbeheerder Najib Nakad is duidelijk over de manier waarop zijn fonds het voor elkaar krijgt zo goed te scoren. ‘Wij moet het hebben van ellende’, merkt hij lachend op.

Tien keer of meer de inleg terugverdienen

Nakad en zijn collega’s Martin van Buren en Sjoerd Wagtendonk kopen voor hun fonds obligaties van bedrijven die in de problemen zijn gekomen. Hiertoe doen ze eerst goed hun huiswerk. De beurs heeft immers altijd gelijk en als obligaties nog maar tegen een fractie van hun nominale waarde worden genoteerd, is daar altijd een reden voor. Een voorbeeld is de investering die Phoenix deed in obligaties van de Oostenrijkse bank Immigon. De bank ging inderdaad failliet. Toch bleef er voldoende geld over om de opgekochte leningen volledig af te lossen. Dat betekende dat Phoenix op deze transactie meer dan tien keer de oorspronkelijke inleg terugverdiende. Ook bij andere aankopen werd een dergelijk rendement behaald. De financiële crisis van 2008 heeft meerdere klappers voor Phoenix opgeleverd.

Brexit biedt nieuwe kansen

De huidige goed draaiende economie maakt het moeilijker om geschikte beleggingen te vinden. Obligaties zijn ook al vaak omgezet in laagrentende leningen, ook door minder solide bedrijven. Maar Nakad verwacht dat Brexit voor zijn fonds nieuwe kansen zal bieden. Vooral slecht draaiende Britse winkelbedrijven die zich hebben gewaagd aan buitenlandse avonturen in de EU hebben zijn bijzondere aandacht. Ook private equity investeerders hebben de laatste paar jaar enorme bedragen geleend, omdat de rente zo extreem laag was. Als de economie zou afkoelen, blijven die plotseling met grote schulden zitten die niet echt gedekt zijn door de aangekochte bedrijven.

Een miljardenfonds

Phoenix is in de afgelopen 15 jaar gegroeid tot een fondsbeheerder die meer dan € 2,2 miljard beheert voor haar klanten. Nakad heeft als directeur van het fonds het roer overgenomen van Fred van het Hof en Piet Hoorneman die het fonds hebben opgericht. Laatstgenoemden zijn nog steeds verbonden aan het fonds als grootaandeelhouders.

Bent u ook avontuurlijk als het op beleggen aankomt? Denk dan eens aan beleggingsproducten met een hefboom om uw rendementskansen te verhogen. Op zoek naar betrouwbare online brokers met een ruim assortiment beleggingsproducten? Op deze site staan deze vermeld.

 


Populair bij online brokers