Prijsontwikkeling nikkel doet wenkbrauwen fronsen


Vrijdag 24 mei 2019 gebeurde het weer een keer: een plotselinge prijsontwikkeling op de markt die geen enkele expert kon verklaren of voorzien. In een periode van enkele minuten ging de prijs van nikkel sterk omhoog. De volumes waren in dat korte tijdsbestek ook extreem veel hoger dan normaal. Gedurende die paar minuten liep de prijs van nikkel in Londen op met 5% en in Shanghai met 6%. Handelaren konden alleen maar verbluft toekijken bij een verandering in prijs die de grootste was sinds januari van dit jaar en niet verklaard kon worden door nieuws op de markt. Het vermoeden is dan ook dat algoritmes de beleggers weer eens in verwarring brachten. Ergens lijkt er weer een signaal te zijn geweest dat de programma’s deed besluiten om en masse posities te sluiten die inspeelden op een daling van nikkel.

Algoritmes zijn onvermijdelijk

Het lijkt bijna onvermijdelijk dat de beurshandel op termijn geheel geautomatiseerd zal worden. Computers zijn nu eenmaal veel sneller in het maken van rekensommen dan mensen ooit kunnen bereiken. Het is dan niet onlogisch dat de grootse aanbieder van beleggingsfondsen ter wereld (BlackRock) een steeds groter deel van de beleggingen via algoritmes laat lopen. De traditionele aandelenhandelaar wordt steeds meer vervangen door een algoritme dat wordt geschreven door de knapste wiskundigen ter wereld. Mensen hoeven zich geen mening meer te vormen, de computer doet het werk. Computers zijn veel sneller en de online handel heeft die snelheid enorm opgevoerd, zodat flitshandel een kapitaal kan opleveren als de verbinding maar snel genoeg is. Flitshandel leidt al gedurende lange tijd tot ergernis bij particuliere beleggers. Het lijkt er immers ook op alsof iemand keurig wacht in de rij op een aanbieding en uit het niets iemand voorgaat en alles wegkoopt voor die lage prijs om het daarna duurder weer aan te bieden.

Hoe dom zijn algoritmes?

Op 6 mei 2010 zagen experts ineens een onverklaarbare daling van de Amerikaanse aandelenbeurs. In een tijdsbestek van enkele minuten verloor de beurs miljarden dollars en werd geen sector gespaard. De meest extreme flash-crash tot op heden was na korte tijd voorbij, maar liet beleggers in verwarring achter. Uitgebreid onderzoek maakte duidelijk dat een algoritme op een signaal reageerde dat ervoor zorgde dat er grote partijen aandelen van de hand werden gedaan, andere algoritmes pikten dat weer op als een signaal om zelf te verkopen. Menselijk ingrijpen kwam te laat. Algoritmes kunnen niet leren en dat maakt de ontwikkeling op de grondstoffenmarkt weer eens duidelijk. Minder snel, maar meer overwogen kunt u in alle sectoren handelen bij de betrouwbare online brokers op deze site.

 


Populair bij online brokers