Politiek en aardgas steeds meer verweven


Nog steeds is er geen duidelijkheid of de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne zulke leiden tot een fors conflict op Europese bodem. Behalve politiek draait het in dergelijke situaties ook vaak om economische belangen. De VS en de EU dreigen met strenge economische sancties als Rusland daadwerkelijk het buurland binnenvalt en dat onder controle zou brengen ten koste van een groot aantal slachtoffers. Maar Poetin hoeft zich minder zorgen te maken over dergelijke maatregelen dan zijn voorgangers.

In de periode dat Poetin het voor het zeggen heeft in Rusland is de verhouding met China enorm verbeterd. China kan Rusland technologie leveren die tot voorheen uit het westen kwam. Daartegenover staat de enorme rijkdom aan grondstoffen die Rusland als meest uitgestrekte land ter wereld heeft. Het contract dat beide landen onlangs sloten met betrekking tot de levering ter waarde van miljarden euro’s aan aardgas door Rusland zal geen enkele regeringsleider zijn ontgaan.

De alternatieven voor Russisch gas

In de VS bestaat al vele jaren bezorgdheid over de afhankelijkheid van de Europese NAVO-partners als het gaat om aardgas. De nieuwe pijplijn Nordstream 2 is dan ook een doorn in het oog van de Amerikanen omdat dit de kwetsbaarheid van onder meer Duitsland nog meer zou vergroten. Alhoewel de gasleveranties uit Rusland tot dusverre altijd conform afspraak zijn verlopen, is het moeilijk voorstelbaar wat er zou gebeuren bij een conflict waarbij Rusland en de EU aan verschillende kanten staan.

De EU is momenteel voor 40% afhankelijk van Russisch gas. De VS is een van de grootste producenten van vloeibaar aardgas en wil dat uiteraard ook wel aan Europa leveren. Dat is goed voor de Amerikaanse economie maar dit gas is veel duurder dan de Russische optie. Een aanvullende mogelijkheid is Qatar. Het oliestaatje is tevens een van de belangrijkste leveranciers van vloeibaar gas en beduidend dichterbij. Momenteel gaat vrijwel al dat gas naar Azië.

Een onderzoek zonder conclusies

De VS heeft bondgenoot Qatar verzocht ook Europa te overwegen. Pikant was echter dat de kartelwaakhond van de EU een lopend onderzoek had naar het staatsbedrijf in Qatar en een aantal Europese bedrijven. De Financial Times meldde dat dit onderzoek is beëindigd zonder conclusies en suggereert politieke betrokkenheid. Gas schijnt na olie een tweede politiek wapen te worden in onze complexe wereld, dat is iets om als belegger rekening mee te houden. Wereldwijd en in alle sectoren kunt u beleggen middels de betrouwbare, online brokers op deze site.


Populair bij online brokers