Patstelling na de tussentijdse verkiezingen in de VS


De uitslagen waren conform de peilingen en de verwachtingen van de insiders. De Democraten nemen de macht over in het Huis van Afgevaardigden en de Republikeinen vergroten hun meerderheid in de Senaat. Maar president Trump zit nu wel met verdeelde kamers. Die verdeling heeft in het verleden al vaak voor een impasse gezorgd. Het zal duidelijk zijn dat de Democraten niet van plan zullen zijn om wetgeving te steunen die Trump van pas kan komen in zijn poging om herverkozen te worden. De situatie is voor de president er dus beslist niet rooskleuriger op geworden.

Wat zijn de mogelijkheden voor de Democraten?

Ook de Democraten zitten met het probleem dat er in de Senaat een meerderheid is gebleven van de Republikeinen. De laatste jaren zijn de tegenstellingen tussen beide partijen zo groot geworden dat er weinig kans bestaat dat er de komende twee jaar veel wetgeving zal worden gerealiseerd, tenzij er een duidelijk gemeenschappelijk doel is. De Democraten zullen zich derhalve waarschijnlijk richten op reclame maken voor hun standpunten richting de volgende presidentsverkiezingen. Natuurlijk zullen alle voorstellen getroffen worden door het veto van de president. Maar het is een mogelijkheid om indruk te maken op onafhankelijke kiezers. En het constant torpederen van wetgeving die wellicht populair is onder een meerderheid van de kiezers, doet een zittende president geen goed. Maar de Democraten kunnen ook hun energie gaan richten op het regeringsbeleid en zich in hun rol als toezichthouder bijzonder scherp gaan opstellen. Tenslotte zijn ook afzettingsprocedures mogelijk. In de eerste twee jaren van deze regering zijn er diverse rekeningen open blijven staan en wellicht dat de Democraten die nu willen vereffenen. Ook dat zou de patstelling in de huidige situatie alleen maar duidelijker maken.

Wat zijn de gevolgen voor de beleggers?

Amerikanen houden van cijfers en statistieken. Omdat de uitkomst van de verkiezingen conform de verwachtingen was, is de invloed op de huidige beurskoersen niet groot. Maar een Republikeinse president met een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden betekent meestal dat de jaarlijkse resultaten bijzonder laag zullen zijn. Gemiddeld mag een verlies van 4,3% per jaar worden verwacht. Als de Republikeinen hun meerderheid hadden behouden in beide kamers, zou dat de meest interessante combinatie hebben opgeleverd voor beleggers. In dat geval zou een jaarlijkse stijging van 13% verwacht mogen worden. Gelooft u in deze statistieken? Dan kunt u middels een positie de vruchten daarvan plukken als ze realiteit worden. Kies dan wel voor een betrouwbare broker met een ruim assortiment. Op deze site vindt u die.


Populair bij online brokers