Panasonic stapt uit Tesla


Het Japanse technologie bedrijf Panasonic heeft het belang in de maker van elektrische auto’s Tesla volledig van de hand gedaan. Naar verluidt zou hiermee ongeveer $ 3 miljard zijn gemoeid. De beide bedrijven werken al vele jaren samen en Panasonic is de belangrijkste leverancier van accu’s aan Tesla. Daaraan zal overigens na deze verkoop niets aan veranderen volgens beide partijen.

Er zijn in het verleden wel spanningen geweest tussen de beide partijen, vooral als CEO Elon Musk de Japanners bekritiseerde vanwege het tempo waarmee de accu’s werden geproduceerd. De reden voor de verkoop is volgens Panasonic bedoeld om juist de productieprocessen voor diverse zaken waar onder accu’s te versnellen. De besteding van de opbrengst lijkt ook al vast te liggen.

Blue Yonder, de stap vooruit

Japan was het eerste land waar industriële robots in grote getale werden ingezet in de fabrieken. Het stroomlijnde de productie en zorgde voor een betere kwaliteit. Panasonic lijkt nu de volgende stap te willen zetten met de overname van Blue Yonder. Dit bedrijf met hoofdkantoor in Arizona is gespecialiseerd in AI toepassingen voor de industrie. Vooralsnog biedt het vooral toepassingen om het goederenverkeer binnen een bedrijf te verbeteren en het voorraadbeheer te optimaliseren. Bij Panasonic lijkt het de bedoeling om meerdere stappen in het productieproces te verbeteren door zelflerende computers in te zetten. Het is daarmee een pionier omdat er wel op diverse plaatsen gebruik wordt gemaakt van AI, maar op een minder prominente manier.

De toekomst van AI

Nadat er miljarden in de technologie waren geïnvesteerd, leek de AI daarna te worden afgeschreven en is het onderzoek daarnaar en de toepassing daarvan verminderd. Daarbij lijkt het allemaal om vertrouwen te draaien. Het is gebleken dat technologie met AI ook fouten kan maken. Fouten maken is echter iets menselijks en dat is niet mogelijk voor machines. Ten dele is dat ook begrijpelijk als AI een belangrijke rol zou gaan spelen in bijvoorbeeld de medische sector. Een arts die een fout maakt met dodelijke afloop zal zich moeten verantwoorden voor zijn gelijken. Een machine die dat doet, zal meteen worden gesloopt of wellicht nooit worden ingezet. Dat lijkt het dilemma te zijn met de AI vandaag de dag.

Wellicht dat een succes van Panasonic met Blue Yonder voor een nieuwe impuls kan zorgen. Heeft u als particuliere belegger vertrouwen in AI? Wellicht is Panasonic dan een tip voor u. Beleggen in Panasonic en vele andere bedrijven is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers