Opvallende ‘transfer’ in de verzekeringswereld


Waar in de voetbalwereld spelers overladen worden met kritiek als ze overstappen naar een club die als ‘aartsvijand’ wordt gezien, zijn er ook in de wereld van de beursbedrijven bepaalde transfers die opvallen.

De grote baas van verzekeraar NN Group wordt de nieuwe CEO van concurrent Aegon en dat zal toch wat wenkbrauwen doen fronsen. Friese heeft wel een verleden bij Aegon en werkte daar 10 jaar: van 1993 tot en met 2003. Het is niet ongebruikelijk dat een ambitieuze bestuurder zijn blik elders op richt als hij bij zijn werkgever niet de hoogste positie kan bereiken. Friese werd wel bestuursvoorzitter bij Nationale Nederlander in 2008 en hield die functie toen dit bedrijf werd omgezet in de huidige NN Group. Onder de leiding van Friese werd Nationale Nederlanden afgesplitst van de ING en ging de verzekeraar naar de beurs. Hij was als CEO ook verantwoordelijk voor de overname van Delta Lloyd en de activiteiten van Vivat, voor zover het geen levensverzekeringen betrof. Die overnames leverden hem weinig applaus op van beleggers en ook de koers van het aandeel NN Group bleef na een enthousiast begin hangen rond de € 30.

NN Group noemt het geen verrassing

Een woordvoerder van het beursbedrijf noemde de overstap van Friese naar de concurrent geen echte verrassing. Ook bestuurders kiezen immers soms voor verandering. Om die reden is er een solide opvolgingsproces binnen NN Group en zal David Knibbe de functie overnemen. Het vetrek van de huidige topman van Aegon – Alex Wynaedts – was al eerder aangekondigd. Wynaedts had al aangegeven te vertrekken maar langer aan te blijven zodat Aegon in alle rust op zoek kon gaan naar een opvolger. Wynaedts is gedurende 11 jaar bestuursvoorzitter geweest van Aegon waar hij in 1997 in dienst trad. Hij zal in de komende maanden Friese bij blijven staan, ook omdat deze pas na een afkoelingsperiode van 6 maanden formeel de leiding van Aegon kan overnemen. Verder zal de vertrekkende bestuursvoorzitter nog tot september 2020 adviseur van Aegon blijven.

Over de volgende stap in de carrière van Wynaedts is nog niets bekend. Tijdens zijn periode als hoogste baas van Aegon moest deze verzekeraar ook herstellen van de klappen die het bedrijf had gekregen tijdens de kredietcrisis die bijna de ondergang betekende van de onderneming. De koers van het aandeel is nadien ook nooit meer in de buurt geweest van het niveau van voor 2008.

Wilt u een positie nemen in een van beide verzekeraars dan is dat mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers