Oprichters Degiro cashen flink


Eerder dit jaar kwam de Nederlandse broker Binck in buitenlandse handen. Hierbij werd de beursonderneming overgenomen door Saxo Bank uit Denemarken. Nu is het de beurt aan Degiro dat wordt gekocht door de Duitse online broker Flatex. Degiro is nog geheel in handen van de oprichters. Deze krijgen bij de overname meteen een bedrag van € 24 miljoen in contanten en op een later tijdstip nog eens 36 miljoen Euro. De rest van de koopsom wordt betaald in aandelen die daarvoor moeten worden uitgegeven door de overnemende partij. De waarde van de overname komt daarmee op € 250 miljoen. De nieuwe combinatie krijgt een marktwaarde van € 439 miljoen en heeft naar eigen zeggen 700.000 klanten in Europa. De overname zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2020 worden afgerond. Financiële toezichthouders in beide landen moeten nog toestemming geven. De eerste reacties van klanten van Degiro zijn verdeeld. Particuliere beleggers houden er in het algemeen niet van grote veranderingen bij hun broker. Dat werd ook eerder duidelijk toen Binck de eerste online broker van Nederland overnam: Alex.

Degiro: bekend, maar niet onomstreden

Het bedrijf werd in 2008 opgericht door 5 oud-werknemers van Binck Bank. Zij wouden de professionele markt beter bedienen door het aanbieden van discount brokerage. Lage tarieven kwamen ook in 2013 beschikbaar voor particulieren. Vrijwel alle producten kunnen via deze broker worden verkocht via een elektronisch handelsplatform. Een van de redenen voor de lagere tarieven was dat Degiro niet ongenegen was om aandelen tegen vergoeding uit te lenen aan professionele shorters. In hoeverre hierdoor de positie van de particuliere aandeelhouders werd bedreigd indien een shorter zijn verplichtingen niet zou kunnen nakomen is tot op heden niet duidelijk geworden.

Degiro ontving diverse onderscheidingen in ons land en elders als de goedkoopste broker. De gouden stier, de meest belangrijke Award in de sector werd in 2015 in de wacht gesleept. Door een onafhankelijke instantie als de consumentenbond werd Degiro de goedkoopste broker van ons mand genoemd. Er waren ook duidelijk kritische geluiden. De journalistiek deed onderzoek naar het internaliseren van de orders. Het leek erop dat passieve orders van cliënten werden geweigerd terwijl die wel werden uitgevoerd ten behoeve het Degiro’s hedgefund. Een complexe situatie die geen duidelijke conclusie opleverde.

Ook beleggen in brokers?

Uiteraard kunt u als particuliere belegger ook kiezen voor aandelen van beursgenoteerde brokers wereldwijd. Beleggingsproducten daaromtrent kunt u vinden bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers