Onverwachte Brexit-effecten


De beelden zijn bijna dagelijks te zien op tv en de andere media. Lege pompstations en de dreiging van lege schappen in de supermarkten. Met kerst wordt er zelfs gevreesd voor  een schrijnend tekort aan kalkoenen en dat is uiteraard een zeer traditioneel gerecht. Komen de gevolgen van Brexit nu aan het licht en is het ook voor beleggers tijd om te verrekken uit Groot-Brittannië?  Dat is ten dele waar, maar ook weer niet.

De opleving van de Britse economie

Net zoals dat in ons land het geval is, zit de Britse economie in een opleving. Misschien loopt het qua import en export met bepaalde artikelen nog niet goed, maar dat is niet de reden  van de huidige problemen. Er zijn gewoon te weinig vrachtwagenchauffeurs om de benodigde voorraden aan te vullen. Dat houdt uiteraard wel degelijk verband met Brexit. Vooral buitenlandse chauffeurs uit Oost-Europa werden door de wijzigingen die Brexit met zich met bracht, gedwongen te stoppen met werken op het Britse eiland.

Nu ontbreekt er een groot aantal ervaren chauffeurs en worden bijvoorbeeld tankstations niet langer bevoorraad. De tijdelijke vergunningen voor een aantal buitenlandse chauffeurs en de inzet van het leger lijkt niet voldoende. Van de 300.000 Britse chauffeurs is de helft ouder dan 50 en vervangers staan niet klaar. Dat is overigens ook zo in Nederland, maar in ons land is er aanvulling uit de rest van de EU.

Een tekort aan CO2

In Groot-Brittannië zijn onlangs twee grote kunstmestfabrieken gesloten. Als bijproduct werd door deze fabrieken CO2 geleverd aan diverse sectoren in de industrie. Dat product is onmisbaar in een aantal de sectoren. Zo wordt CO2 onder meer gebruikt om kalkoenen op een relatief humane manier te doden. Maar het product is met name van groot belang voor de diepvries. Een groot aantal artikelen is hiervan afhankelijk. Een derde toepassing van CO2 is voor frisdrank en bier. Indien er niet op korte termijn een oplossing wordt gevonden voor dit bijzondere tekort zal kerst in Groot-Brittannië er in 2021 beduidend anders uitzien dan in vorige jaren.

Zijn de huidige problemen ook van invloed op de beleggingsmogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk? Hoewel de plaatjes voor het nieuws spectaculair zijn, lijkt het erop dat deze problemen wel opgelost zullen worden. In hoeverre dat de beurs in Engeland aantrekkelijk maakt is een andere vraag. De gevolgen van Brexit zijn nog steeds niet duidelijk. Beleggen in Groot-Brittannië is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers