Online brokers vechten om klanten


Binck, de grootste algemene online broker in Nederland, toonde zich onlangs teleurgesteld over de toename van het aantal klanten en het aantal transacties in 2016. Dat laatste werd onder meer toegeschreven aan de onzekerheid bij de beleggers na Brexit en  de verkiezing van Trump. Echter maakten enkele concurrenten ongeveer op hetzelfde tijdstip bekend een toename te zien in zowel nieuwe klanten als het aantal uitgevoerde transacties. Is de particuliere belegger uitgekeken op Binck?   

Online brokers, specialisme en prijs zijn belangrijk

Binck is via dochteronderneming Alex de pionier geweest op het gebied van online beleggen. Als eerste online broker in Nederland wist Alex de particuliere beleggers naar zich toe te trekken door lagere tarieven en meer service. De grootbanken hadden voor die tijd met hun effectenafdelingen een gezamenlijk monopolie waardoor hun diensten niet alleen extreem duur waren, maar er ook nog zeer weinig service werd geboden. In deze markt kwam Alex met veel lagere tarieven, betere service en een uitbreiding van de producten. Het klantenbestand van deze eerste echte online broker nam daardoor snel toe, zowel door overstappers van de banken als door aanwas van nieuwe  particulieren. Maar succes lokt navolgers en al snel kwamen er een aantal online brokers bij die vooral op prijs de concurrentie aangingen met Alex. Niet alle pogingen waren succesvol, maar het dwong Alex wel om de prijzen verder te verlagen en daardoor raakte deze pionier misschien ook een beetje de schwung kwijt en werd het aantal producten en markten niet verder uitgebreid. Binck was en is een algemene broker en biedt de particuliere belegger bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om in CFD’s of binaire opties te beleggen. De specialisten hebben daarom een voorsprong genomen en klanten gevonden die juist een voorkeur hebben voor deze beleggingsproducten of in ieder geval een broker zoeken die deze ook aanbiedt.

Online brokers, u beslist

Inmiddels is in Nederland een markt ontstaan op het gebied van online brokers die garant staat voor voldoende concurrentie op prijs en specialisatie. Er zijn voldoende betrouwbare online brokers bijgekomen die juist die specialisatie bieden die de algemene brokers ontberen. Voor particuliere beleggers maakt deze situatie het eenvoudiger om een broker te vinden die het beste op zijn of haar wensen aansluit zonder te hoeven inleveren op kwaliteit of prijs. En omdat de Nederlanders bekend staan als een spaarzaam volkje dat ook steeds meer interesse krijgt voor het beleggen, is het waarschijnlijk dat nog meer buitenlandse brokers ook ons land in het vizier zullen nemen als ze uitbreiding zoeken. Bij alle keuze die er is, dient iedere particuliere belegger uiteraard eerst de betrouwbaarheid van de online broker van zijn keuze vast te stellen.


Populair bij online brokers