Online brokers, de grote doorbraak


Veel zaken in ons leven zijn veranderd door de komst van het internet. Inmiddels is het zo gewoon om informatie te halen, informatie te verstrekken en aankopen te doen via het wereldwijde net dat we er nog nauwelijks bij stilstaan dat deze uitvinding nog maar enkele tientallen jaren bestaat en nog korter echt effectief wordt gebruikt. Voor het beleggen door particulieren waren online brokers de grote doorbraak.

Online brokers, lage kosten en grote mogelijkheden

De online handel is gestart in 1994 en toen werd meteen al duidelijk dat de wereld van het beleggen voor de particulieren snel en grondig zou veranderen Tot die tijd waren het de effectenmakelaars die grote invloed hadden op de handel en voor particulieren de weg naar de beurs moeizaam en kostbaar maakten. De meest moderne manier om orders door te geven was destijds telefonisch en de grote banken waren de enige die een dergelijke service boden. Limietorders moesten vaak voor het openen van de beurs worden doorgegeven en daarna hing het geheel af van de effectiviteit van de tussenpersoon in hoeverre de order tijdig en voor een zo scherp mogelijke prijs werd uitgevoerd. De informatie over beurskoersen was in het algemeen traag, zeker als het om buitenlandse fondsen ging. Daarbij was het aantal producten waarin gehandeld kon worden zeer beperkt. En voor die dienstverlening moest een provisie worden betaald die in de regel meer bedroeg dan een procent van het orderbedrag.

Internet deed wat tot dan toe ontbrak aan de effectenhandel: de informatie kon snel worden verspreid en was voor iedereen toegankelijk, ook particulieren. De grote banken zagen de mogelijkheden van het nieuwe medium niet of zaten te vastgeroest in het eigen systeem om te profiteren van het net. Ook toen de eerste kleine online brokers op de markt verschenen, zagen de banken niet dat het tijdstip van de tussenpersoon op de effectenmarkt voorgoed voorbij was. Zij bleven nog jaren achterlopen en verloren steeds meer terrein. De particuliere belegger zag namelijk wel heel snel de voordelen: snelheid en onafhankelijkheid. En juist door het directe handelen, konden de provisies met grote stappen omlaag. De online brokers gaven de particuliere beleggers ongekende en ongedachte mogelijkheden die vergelijkbaar zijn met die van de professionals.

Kies altijd voor een betrouwbare broker

De keuze in online brokers is inmiddels groot en de particuliere belegger kan op basis van zijn voorkeur een beslissing nemen. Vergeet daarbij nooit dat betrouwbaarheid een eerste vereiste is en eenvoudig kan worden gecontroleerd.


Populair bij online brokers