Online beleggen: Risicoloos bestaat niet


De spaarrente is erg laag en lijkt nog lager te worden. Dus ziet u de advertenties weer veel vaker: de vastgoed cv’s, scheepvaart cv’s, windmolens en andere groene en exotische zaken. Ze hebben allemaal één ding gemeen, ze bieden u een relatief hoog rendement en beloven dat u maar weinig risico loopt. Natuurlijk zijn er in het verleden al wat missers geweest, in sommige gevallen door oplichting en in andere gevallen gewoon door tegenvallende resultaten. Het is immers zo simpel: men biedt u deze rente beslist niet aan als men het geld elders goedkoper kan krijgen en geld is erg goedkoop op het ogenblik. Hoe hoger de beloofde rente, hoe hoger het risico. Maar hoe zit het dan met lage rente zonder risico?

Obligaties

Een obligatie is een lening van een overheid of bedrijf. Als belegger kunt u beleggen in obligaties, u verschaft dan in feite een lening aan een overheid of bedrijf. Als vergoeding voor het verstrekken van een dergelijke lening ontvangt u vaak een rente, couponrente genaamd. De definitie is duidelijk genoeg, maar weinig particulieren zullen momenteel obligaties in de portefeuille hebben. De reden is eenvoudig; vaak is de coupon vergelijkbaar met de rente op een spaarrekening. In dat geval heeft het natuurlijk weinig zin om het extra risico te nemen van een obligatie. Toch zijn beleggers vaak op zoek naar meer zekerheid, vooral in tijden als de beurs het een tijdlang erg goed heeft gedaan. Daarom neemt momenteel het aantal advertenties van obligatiefondsen duidelijk weer toe. De boodschap die zij geven is de volgende: u krijgt relatief weinig rendement, maar loopt ook nauwelijks risico. Maar is die boodschap wel waar? Deze fondsen zitten momenteel vol met obligaties waarop nauwelijks rente wordt vergoed en waarvoor een relatief hoge koers is betaald. Door coupons op wat oudere obligaties zijn ze echter wel in staat om een iets hogere rente te betalen dan op een spaarrekening. Wat gebeurt er echter als de rente weer omhoog gaat? Natuurlijk zullen de obligaties dan met tientallen procenten in waarde dalen, de beleggers in deze fondsen zullen weer op zoek gaan naar andere zaken en de verliezen zullen groot zijn. Natuurlijk kan niemand voorspellen of de rente binnen nu en een jaar of pas over 20 jaar zal stijgen. Echter de boodschap is ook hier duidelijk: er is een (behoorlijk groot) risico aanwezig.

Beleggen als enige optie

Beleggen houdt risico’s in. Maar momenteel lijkt geen enkele andere beleggingscategorie behalve de risico’s ook voldoende kansen op rendement te bieden. Beleg altijd verstandig en kies een goede online broker.


Populair bij online brokers