Online beleggen: Let op uw spread


Als u als particuliere belegger regelmatig aan traden doet, is de spread ook voor u belangrijk. Transactiekosten spelen immers een minder belangrijke rol bij het beleggen op langere termijn, maar voor korte periodes en veel transacties kan dit juist het verschil maken tussen winst en verlies.  De spread is ook een standaardterm bij het beleggen en zo ingeburgerd dat deze aan nieuwe beleggers maar zelden lijkt te worden uitgelegd. De spread is het verschil tussen bied- en laatprijs.

De bied- en een laatprijs?

Vrijwel iedere online broker hanteert een bied- en een laatprijs. De biedprijs geeft aan welk bedrag de broker bereid is te betalen voor een bepaald item en de vraagprijs geeft dan aan voor welk bedrag de belegger ditzelfde item in ieder geval kan krijgen op dat moment. Als het verschil tussen beide erg groot is, zal het duidelijk zijn dat het moeilijker is om dan snel winst te maken, omdat eerst het prijsverschil ook nog moet worden overbrugd. Een totaal van een bied- en een vraagprijs noemt men ook wel een quote. En binnen de quote bestaat dus een verschil tussen bied- en laatprijs die men de spread noemt. Vaak vormt dit verschil de winst die de broker kan maken op de transactie. Voor u als belegger zijn het dan de transactiekosten die eerst terug moeten worden verdiend, voordat u winst kan maken op de trade. En natuurlijk zult u ook bij het sluiten van de positie nogmaals rekening moeten houden met de spread.

Wat zijn pips?

Bij veel brokers wordt de spread in pips aangegeven als het gaat om valuta . Een pip is het vierde cijfer na de komma bij een valutapaar (0,0001). Bij de Japanse Yen echter het tweede cijfer (0,01).  Als het niet om forex gaat maar bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen of indices worden de transactiekosten doorgaans aangegeven in een vast bedrag. Ook dan is overigens er nog steeds sprake van een bied- en een laatprijs.

Hoe komt een spread tot stand?

Het belangrijkste en het ingewikkeldste is natuurlijk hoe de spread tot stand komt. Dat bepaalt de online broker door koop- en verkooporders van verschillende partijen te combineren. Op deze wijze ontstaan quotes en ontstaat er een markt. Het zal duidelijk zijn dat de spread daarbij in belangrijke mate wordt bepaald door de liquiditeit. Hoe meer er in een bepaald product wordt gehandeld, hoe groter de liquiditeit en hoe lager de spread zal zijn. Door regelmatig diverse online brokers te vergelijken kunt u al snel ontdekken welke broker het beste past bij uw manier van traden.


Populair bij online brokers