Olieprijs blijft op dieptepunt


De overeenkomst van OPEC+ om de productie van olie te verlagen heeft maar tijdelijk invloed gehad op de olieprijs. Inmiddels wordt voor een vat WTI-olie minder dan $ 19 betaald. Een dergelijk lage prijs is gedurende een zeer lange periode niet meer voorgekomen. De productieverlaging heeft niet kunnen voorkomen dat het aanbod aan olie de vraag verre overtreft. De opslagcapaciteit voor de meest belangrijke fossiele brandstof is bijna over ter wereld volledig benut en een verdere beperking van de hoeveelheid die dagelijks wordt opgepompt lijkt onvermijdelijk.

De VS wordt overstroomd met goedkope olie

Het is zonder meer cynisch dat president Trump nu zelfs heeft gedreigd met importheffingen op olie om de toestroom uit met name Saoedi-Arabië te beperken. Nog maar enkele maanden geleden uitte de president van de grootste producent van olie ter wereld forse kritiek op juist dat Arabische land omdat het olieprijs kunstmatig hoog zou houden. Donald beseft heel goed dat de gemiddelde Amerikaan meent recht te hebben op goedkope benzine aan de pomp en de president daarvoor dient te zorgen. Daarbij is het voor de Amerikaanse overheid wel noodzaak dat die benzine wordt gemaakt van Amerikaanse schalieolie. Daar wringt de schoen momenteel. De machthebbers in Saoedi-Arabië beseffen heel goed dat ze met een grote hoeveelheid goedkope olie het de nieuwe Amerikaanse olieproducenten zeer moeilijk maken. Deze realiseren forse verkiezen op iedere vat omdat de kostprijs daarvan ver boven de $ 20 ligt. Inmiddels is 66% van de productiecapaciteit stilgelegd en regent het faillissementen in de branche.

Alles draait om het weer opstarten van de wereldeconomie

Niet alleen Trump zet druk op het hervatten van de economische activiteiten. De ontbrekende vraag naar olie is immers maar een van de problemen van de Corona-crisis. Hoe langer de economie stil ligt, hoe groter de schade zal zijn en hoe hoger de rekening die betaald zal dienen te worden. Overal wordt nagedacht hoe de diverse branches weer kunnen worden opgestart in een wereld die wacht op een vaccin. Beschermende kleding bij contact-beroepen en afstand houden in fabrieken, kantoren en elders ligt voor de hand. In hoeverre ondernemingen in de nieuwe realiteit winstgevend kunnen zijn, is moeilijk in te schatten. Dat geldt evenzeer voor de olie-industrie. Heeft u als particuliere belegger interesse in olie? De betrouwbare online brokers op deze site bieden een groot aantal beleggingsmogelijkheden in olie en andere grondstoffen. Kunt de juiste keuze maken in deze uitdagende tijden?


Populair bij online brokers