Oliecrisis nog niet opgelost


Het kan verkeren, schreef Bredero in 1617. Maar wie had kunnen denken dat in 2020 er sprake zou zijn van een oliecrisis vanwege te lage prijzen veroorzaakt door een te groot aanbod van olie?

Oliecrisis: tijd voor importheffingen?

President Trump die al jaren heeft gemopperd op Saoedi-Arabië en Rusland omdat deze in zijn ogen de prijs van olie kunstmatig hoog hielden, heeft nu andere zorgen. In zijn politiek van America First part een olieprijs die zorgt voor lage prijzen van benzine aan de pomp, maar ook hoog genoeg is om het grote aantal nieuwe bedrijven in de schalie-olie-industrie kostendekkend te houden. Het is dus beslist een vreemd idee om de president van de VS als bemiddelaar te zien tussen kemphanen op de oliemarkt om een verhoging af te dwingen van de prijs van het zwarte goud. Op vragen van journalisten gaf Trump zelfs aan bereid te zijn om importheffingen te leggen op olie om daarmee in het binnenland banen te besparen. Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen.

De olie klotst over de randen van de opslagtanks

Uiteraard is er momenteel meer aan de hand in de wereld dan alleen een conflict op de oliemarkt. De vraag naar olie is (tijdelijk) bijzonder laag en zelfs in deze tijd dat economische wetten nauwelijks nog lijken te gelden, is er nog steeds een verband tussen vraag, aanbod en prijs. Omdat zowel de OPEC als Rusland de oliekraan flink hebben open gezet terwijl die extra olie nergens gewenst is, raken de opslagtanks inmiddels ook overvol. Ongetwijfeld zullen er weer gigantische kapitalen worden verdiend en verloren met de speculatie in olie. Sommige dingen veranderen immers nooit.

Komen de besprekingen tussen de OPEC en Rusland op gang?

Inmiddels lijkt de olieprijs aan herstellen omdat er althans overeenstemming lijkt te zijn bereikt om verder te praten over een vermindering van de productie van olie. Maar er zijn keiharde woorden gevallen tussen de belangrijkste spelers op het toneel: Saoedi-Arabië en Rusland. De mensen die het voor het zeggen hebben in beide landen staan bepaald niet bekend om hun diplomatische gaven en dat is ook van toepassing op vredestichter Trump. Voorlopig zijn de besprekingen dan ook weer uitgesteld. Het is afwachten wat dit betekent voor de olieprijs.

Wilt u als particuliere belegger ook een graantje meepikken op de oliemarkt? Bij de betrouwbare online brokers op deze site heeft u een grote keuze in diverse derivaten op dit gebied.


Populair bij online brokers