Netflix in de problemen?


Het is ten dele afhankelijk van het soort abonnement dat u kiest maar voor een jaartje Netflix zult u al gauw € 120 moeten neertellen. Of kan het ook voor de helft of minder? Zijn er ook zulke koopjes voor Spotify en Disney Chanel en wat kunt u nog meer verwachten? Het is een recente ontwikkeling waarbij op AliExpress, onderdeel van het Chinese platform AliBaba, abonnementen worden aangeboden voor spotprijzen. Als u een dergelijke abonnement koopt, krijgt u een wachtwoord en kunt u aan de slag. De aanbieding is echter beslist niet van de originele aanbieder en deze ziet ook niets van het geld dat u betaalt. AliBaba verwijst naar de aanbieders op het platform en acht zich niet verantwoordelijk voor deze handel.

Van Darkweb naar open markt

Op het darkweb worden onder andere gegevens van creditcards en wachtwoorden, waar anders voor betaald moet worden, verhandeld. Ook de hiervoor genoemde abonnementen konden daar voor een gering bedrag worden aangeschaft. Inmiddels is deze handel dus verschoven naar het open deel van het internet. Experts vinden het moeilijk om te beoordelen of de handel illegaal of zelfs crimineel mag worden genoemd.

Als de wachtwoorden zijn gestolen via een hack of andere criminele methode, is duidelijk dat de verkoop daarvan heling is. Maar vaak mag een abonnement op Netflix of een vergelijkbare dienst ook gedeeld worden. Indien de officiële koper dit recht verkoopt via een platform is dit alleen niet toegestaan als het bedrijf dit duidelijk heeft uitgesloten in de voorwaarden.

De gebruiker heeft geen rechten

Het is bij dergelijke goedkope abonnementen duidelijk dat ook derden gebruik maken van de dienst en de koper op het platform geen exclusief recht krijgt. In de meeste gevallen denken de experts dat een bedrijf als Netflix deze accounts rechtsgeldig kan blokkeren. Voor een koper van een dergelijk voordelig abonnement bestaat dus het risico dat hij weinig plezier beleeft aan een dergelijke aanschaf.

De verkoper in China aansprakelijk stellen, lijkt voor een dergelijk gering bedrag ook geen optie. Maar voor bedrijven als Netflix houdt een dergelijk stap ook risico’s in indien een goedbedoelende klant hiervan de dupe wordt. Het lijkt voor de hand te liggen dat dit probleem niet erg eenvoudig valt op te lossen. Ook voor u als particuliere belegger kan deze bijzondere manier van doorverkoop een tegenvaller opleveren in de vorm van lagere koersen. Op zoek naar alternatieven om in te beleggen? Die vindt u bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers