Negatieve spaarrente lijkt onafwendbaar


Het bericht dat KNAB ook rente in rekening gaat brengen als spaarders een saldo aanhouden van meer dan € 250.000 kwam wellicht niet als een verrassing. Inmiddels hebben vrijwel alle banken een grens bepaald waarboven negatieve spaarrente geldt, de meeste daarvan hebben het bedrag op € 250.000 of € 500.000 bepaald. Concurreren met het percentage lijken de banken niet van plan te zijn, tot dusverre hanteren alle banken 0,5% als ‘straf’ voor een te hoog saldo. Hoewel het percentage misschien niet extreem hoog lijkt, is het 50 maal de rente die vergoed wordt op een standaard vrij opneembare spaarrekening.

De grens wordt opgezocht

Waar de grote banken nog aarzelen wat betreft de negatieve rente is deze bij Triodos in feite al ingevoerd. Het maximale saldo dat hier mag worden aangehouden zonder rente te moeten betalen is momenteel € 100.000. Maar er zit nog een addertje elders onder het gras. Voor het aanhouden van een spaarrekening bij deze bank betaal je in ieder geval ook € 2 per maand als het saldo lager is dan de eerder genoemde ton. Ook kleinere spaarders moeten derhalve bijdragen vanwege het huidige renteklimaat.

De CEO van Triodos noemde bij het invoeren van deze heffing op spaarrekeningen niet alleen het feit dat er voor de bank ook nauwelijks mogelijkheden bestaan om rendement te halen op het spaargeld van klanten. Daarnaast speelt het beleid van de ECB ook een grote rol en moet er fors worden geïnvesteerd om financiële criminaliteit te bestrijden ook via het internet. Als derde reden werd genoemd dat er in de huidige tijd een groot bedrag beschikbaar moet zijn voor klanten die hun spaarsaldo willen overboeken.

Triodos brengt haar klanten momenteel ook € 3 per maand in rekening voor een betaalrekening, ook als er uitsluitend via internet wordt geboekt. Een hogere vergoeding hiervoor lijkt ook zeker mogelijk.

Heeft sparen nog zin?

Nederlanders zijn een spaarzaam volkje en dat blijkt ook tijdens de Corona-crisis weer. In de afgelopen maanden wordt er fors extra gespaard. Aan de ene kant omdat de horeca en evenementen niet langer beschikbaar zijn, maar ook omdat er reserves worden aangelegd voor slechtere tijden. Hiervoor wordt de spaarrekening gebruikt omdat zoiets nu eenmaal traditie is. Het zal de banken wellicht ook sneller over de streep helpen om kosten in rekening te brengen voor ieder spaarsaldo ongeacht de hoogte van het saldo. Beleggen lijkt dan een redelijk alternatief en is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site. Neem altijd kennis van de risico’s van beleggen.


Populair bij online brokers