Moeten beleggers vrezen voor het uiteenvallen van de EU?


Ook beginnende beleggers kiezen steeds vaker voor aandelen uit landen van de EU. Dat is een wijziging ten opzichte van het de voorkeur geven aan het eigen land als het gaat om aandelen op de beurs. Ook multinationals als Shell en Unilever worden vaak als Nederlandse ondernemingen gezien hoewel ze maar een fractie van de omzet behalen in ons land. Ondanks het wantrouwen tegen de EU lijken particuliere beleggers ook steeds vaker de weg te vinden naar Europese beurzen. Maar af en toe zijn er signalen dat de EU voor steeds meer Nederlanders niet langer acceptabel is vanwege vaak ondoorzichtige besluiten. Het mislopen van een topfunctie door Frans Timmermans heeft weer veel euroscepsis veroorzaakt omdat de achtergronden zo onduidelijk lijken te zijn.

‘Succes Polen, Timmermans faalt’

Dat was de opening van het Poolse journaal op 2 juli 2019. Eerder op die werd bekend dat Timmermans ondanks steun van Angela Merkel en Emmanuel Macron geen voorzitter zou worden van de Europese Commissie. Het waren de Visegrad Vier: Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije die zich hadden verzet tegen Timmermans omdat hij hun regio niet kent of begrijpt. Dat Ursula von der Leyen een meer geschikte kandidaat voor deze landen zal zijn, valt te betwijfelen. Het was weer een daad van rebellie.

Het is vaak in Nederland en andere West-Europese landen moeilijk te begrijpen waar de onvrede bij de nieuwe lidstaten in Centraal-Europa vandaan komt. Na de val van het communisme werden ze snel opgenomen in de EU en economisch gaat het beslist niet slecht in dat deel van de EU.

Kritiek vanwege onbegrip

Twee jaar geleden was er het gerucht dat fabrikanten van levensmiddelen de burgers in Centraal Europa minder kwaliteit voorschotelden dan elders in de EU. Het bleek in de praktijk te gaan om een bepaald merk vissticks dat inderdaad minder kwaliteit voor een beduidend lagere prijs aanbood in dat deel van Europa. Verder was het een storm in een glas water. Maar het was een teken dat de landen in dit deel van de EU zich onbegrepen voelen. Ondanks de financiële steun heeft men het idee dat Brussel zich niets gelegen laat liggen aan de wensen van de kleine leden en vooral met onnodige en zinloze regeltjes komt. De economische vooruitgang is met name te danken aan het feit dat vooral vanuit Duitsland en Frankrijk vuil en onplezierig werk naar Centraal-Europa wordt overgebracht. Frans Timmermans werd gezien als een vertegenwoordiger van dit beleid.

Als Europa zichzelf niet opnieuw uitvindt, zal het op korte termijn buigen of barsten worden, verwachten politicologen in de Visengrad Vier.


Populair bij online brokers