Moeilijke tijden voor zakenbankiers?


Overnames en fusies zijn voor de grote Amerikaanse zakenbankiers een zeer belangrijke bron van inkomsten. Tot dusverre loopt het op dat gebied nog niet echt storm in 2019. Het is overigens wel relatief, want zelfs in deze rustige periode staat de teller alweer op het niet te onderschatten bedrag van $ 913 miljard. Dat is echter 17% minder dan in 2018 en dat is natuurlijk een domper voor bankiers die het van verdere groei moeten hebben. De grootste deal van het jaar tot dusverre werd (niet onverwacht) gemeld in de VS. Bij de overname van Celgene door de Amerikaanse Farmaciegigant Bristol-Myers Squibb, is een bedrag van § 74 miljard gemoeid. Deze overname is overigens nog niet afgerond, omdat de aandeelhouders van het overnemende bedrijf nog vraagtekens hebben gezet bij de risico’s die aan de overname lijken te zitten. Een aantal grote aandeelhouders heeft inmiddels echter al ingestemd, zodat een succesfee voor de betrokken zakenbankiers niet in gevaar lijkt te komen.

Brexit ook dealbreker

Dat Brexit nog steeds voor grote onzekerheid zorgt in Europa, blijkt nog maar weer eens uit de afname van het aantal deals in dit gebied. Er is in 2019 slechts voor een bedrag aan $ 144 aan deals gesloten tot dusverre en dat is 60% minder dan in het voorafgaande jaar, dat ook al niet als bijster succesvol de boeken in zal gaan. In de EU speelt ook nog de zorg over de recessie in Italië, terwijl de ‘gele hesjes’-onrust in Frankrijk de buitenlandse investeringen in dat land sterk negatief beïnvloeden. In Europa heeft men momenteel andere zaken aan het hoofd dan overnames of fusies.

In Azië is er nog steeds de onzekerheid over het handelsconflict tussen de VS en China, al lijken de scherpe kantjes daar wel vanaf. Het totaalbedrag aan deals staat momenteel op $ 185 miljard en dat is 17% minder dan in de vergelijkbare periode in 2018. Slechts in de VS is het bedrag aan deals licht gestegen met 2% en dat staat nu op $ 470 miljard. Vooral in de sectoren technologie en gezondheidszorg waren er grote deals op te tekenen. Zo werd deze maand fintechbedrijf Worldpay overgenomen voor $ 35 miljard.

Pikt u een graantje mee?

Voor particuliere beleggers bestaat de mogelijkheid om via een deelname in een zakenbank een graantje mee te pikken van een mogelijke toekomstige toename in deals als de onzekerheid is verdwenen. Interessanter is natuurlijk om direct te kunnen profiteren van de grote bedragen die betaald worden bij een overname. Alle beleggingsproducten die u kunt gebruiken om te profiteren van overnames en fusies vindt u via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers