Meta komt, maar Mark Zuckerberg blijft


Met veel bombarie is de nieuwe naam aangekondigd van het moederbedrijf waarvan Facebook slechts nog een dochter zal zijn. Meta staat voor metaverse en dat is volgens de oprichtersbrief van het bedrijf de toekomst. Daarnaast wordt Meta ook vertaald als ‘verdergaan’ en dat is ook iets dat Mark Zuckerberg graag zou willen. Maar is het toeval dat de naamswijziging juist nu komt of speelt de reputatieschade van Facebook en Zuckerberg een grotere rol? Analisten vragen zich af of de nieuwe naam op de gevel verschil gaat maken.

Wat is de metaverse?

Metaverse is momenteel nog maar een concept, maar wel een idee waaraan door de grootste bedrijven op aarde keihard wordt gewerkt om het uitvoerbaar te maken. Vandaag de dag internet iets dat door de gebruiker vooral wordt gezien in 2D. Want hoe mooi de beekden ook zijn, ze komen via platte beeldschermen. De verwachting is dat de toekomst 3D zal zijn, waarbij de gebruiker veel meer opties heeft. Dat zal dan gebaseerd moeten worden op basis van Virtual en Augmented  reality. De toepassingen zouden dan veel groter zijn dan momenteel en het is logisch dat Meta hier de eerste wil zijn gelet op de miljarden accounts waarop het bedrijf kan bogen.

De schandalen rond Facebook

Het is al een paar jaar slecht gesteld met de reputatie van Facebook. Dat is de laatste maanden er niet beter op geworden door klokkenluidster Frances Haugen. Als voormalig werkneemster heeft ze tienduizenden documenten meegenomen toen ze vertrok bij het bedrijf. Volgens haar blijkt daar met name uit dat bij Facebook slechts een ding telt en dat is geld verdienen. Om die reden zou het bedrijf ook telkens weer verrast worden door problemen met het lekken van persoonlijke gegevens van de leden. Ook lukt het maar moeizaam om ongewenste berichten tijdig te verwijderen zodat Facebook ook een spreekbuis is voor haatzaaierij, racisme en complottheorieën. Tot dusverre heeft dit geen invloed gehad op de resultaten.

Moet Mark Zuckerberg vertrekken?

Ook de reputatie van de oprichter en huidig CEO van Meta is aangetast. Er zijn analisten die denken dat de naam Facebook niet het enige probleem is. Een nieuwe start zou beter kunnen plaatsvinden onder een nieuwe leider. Daar lijkt Zuckerberg echter geen zin in te hebben. Hoe denkt u als particuliere belegger over Meta? Beleggen in dit nieuwe/oude fonds is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers