Mannetjesputters van de olie


De olieprijzen blijven fluctueren en tonen een grote volatiliteit. Nog steeds is de prijs van de olie afhankelijk van de politieke spanningen in de wereld. Maar er is in korte tijd ook heel veel veranderd. Er zijn drie machtige mannen die de prijs van de olie kunnen beïnvloeden en ze houden er heel andere ideeën op na.

Donald Trump.

President Trump houdt ervan om zijn politieke spierballen te laten zien en doet dat ook met grote regelmaat. Hoewel hij dat waarschijnlijk nooit zal toegeven, is het voor hem ook alleen mogelijk om een dergelijke houding aan te nemen omdat de VS niet langer afhankelijk is van olie uit het Midden-Oosten. Dor de exploitatie van schalieolie is de VS alweer de grootste olieproducent ter wereld en zal het binnenkort waarschijnlijk een exporteur worden. Voor Trump zou een lage olieprijs dan eigenlijk ook geen noodzaak hoeven zijn. Toch zet hij zich hier met alle macht voor in, omdat hij weet dat Amerikaanse kiezers een lage benzineprijs aan de pomp willen. Een herverkiezing zou zomaar kunnen afhangen van succes op het gebied van lage olieprijzen.   

Mohammad bin Salman al-Saoed.

Sinds 2015 is Mohammad bin Salman minister van defensie en voorzitter van het nationale kabinet. In 2017 werd hij tot kroonprins benoemd. Daarmee is hij zonder enige twijfel de machtigste man in Saoedi-Arabië. Nog slechts enkele jaren geleden zou hij bijna in zijn eentje de prijs van olie op de wereldmarkt kunnen beïnvloeden. Die tijd is inmiddels voorbij. Mohammad lijkt impulsief en een gokker. De interventie in Jemen lijkt maar geen resultaat op te leveren en ook zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op journalist Khashoggi was niet bepaald een verstandige zet. Alleen hoge olieprijzen maken het mogelijk voor Saoedi-Arabië om niet in te teren op de financiële reserves en de huidige politiek te handhaven. Daarbij is er ook de noodzaak om sterke bondgenoten niet voor het hoofd te stoten, omdat Iran altijd een sluimerend gevaar blijft.

Vladimir Poetin.

In tegenstelling tot de andere twee weet Poetin alles van olie en de wereldmarkt daarin. Zijn proefschrift ging daarover. Poetin wil een machtig Rusland en dat kan dankzij de olie en gasreserves worden gerealiseerd. Poetin weet dat ook een lage olieprijs voor Rusland gedurende een bepaalde periode geen probleem is. Rusland kan dat veel beter hebben dan bijvoorbeeld Saoedi-Arabië. Hij is dus eigenlijk een tegenstander van productiebeperking. Maar Poetin wil ook zijn invloed in het Midden-Oosten handhaven en het liefst uitbreiden. Op dit moment volgt hij dus de politiek van de OPEC. Maar hij zal de belangen van Rusland altijd vooropzetten.

Wat betekenen de mannetjesputters voor de olieprijs in 2019? Aan u de keuze. Bij de op deze site genoemde betrouwbare online brokers kunt u diverse beleggingsproducten in olie kopen.   


Populair bij online brokers