Mag ASML niet meer exporteren naar China?


ASML is een uniek bedrijf in ons land dat technologische hoogstandjes heeft gerealiseerd op het gebied van chips-machines. De nieuwste machines werken op basis van EUV-technologie (Extreem Ultraviolet licht). Deze chipmakers zijn peperduur maar de kopers staan er voor in de rij. Bedrijven als Samsung en Intel willen ze zo snel mogelijk omdat op basis van deze technologie chips op grote schaal kunnen worden gemaakt tegen een aanzienlijk lagere prijs. Dat ook de Chinese klanten van ASML deze nieuwe ontwikkeling willen doorvoeren, spreekt voor zich. Maar een exportvergunning voor China is nog niet afgegeven en dat zal wellicht ook niet gebeuren.

Trump bemoeit zich er mee

Het is al een tijd bekend dat president Trump de opmars van Chinese technologie wil afremmen. De ambassadeur van de VS heeft premier Rutte dan gewezen op het verdrag van Wassenaar. Daarin staat dat wapens en moderne technologie die voor wapens kan worden gebruikt niet mag worden geëxporteerd naar bepaalde landen. Nederland en de VS hebben het verdrag ondertekend, China echter niet. Dat betekent meteen dat China tot die landen moet worden gerekend waar niet aan geleverd mag worden. Waar dergelijk druk meestal achter de schermen plaatsvindt, is dat in deze kwestie beslist niet het geval. De VS wil geen machines van ASML in China zien en dat mag iedereen ook weten.

Daarentegen heeft de Chinese ambassadeur aan premier Rutte duidelijk gemaakt dat de regering van zijn land deze kwestie hoog opneemt en er consequenties zullen zijn voor ons land als er geen exportvergunning wordt verleend.

Gaat de VS bepalen welke bedrijven uit Europa mogen exporteren naar China?

De EU heeft zich in deze kwestie niet uitgesproken en het ligt voor de hand dat er ook verschillen van mening zijn op dit punt. De werkgeversorganisatie VNO-NCW vreest dan ook dat het niet zal blijven bij de kwestie ASML. Ze denken dat er op deze manier oneerlijke concurrentie ontstaat en dat technologieoverdracht op basis van politieke druk zal ontstaan. Alleen op Europees niveau zal het mogelijk zijn om een tegenwicht te bieden aan supermachten als China en de VS. Ze wijzen daarbij op de positie van Rutte voor wie het lastig is om een positie in te nemen waarmee hij minstens een supermacht tegen zich in het harnas jaagt.

Voor de belegger is het van belang om te weten wat deze kwestie inhoudt voor de orderportefeuille van ASML. Chinese klanten zullen daar voorlopig niet in voorkomen. Ook voor ASML zijn er diverse beleggingsproducten bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers